open-navfaktor-logo
search
Potvrdio incident
Helez: Kad je Dodik opsovao genocid u Srebrenici, krenuo sam da se fizički obračunam s njim
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez potvrdio je večeras u Centralnom dnevniku Face TV-a da je na današnjem sastanku u Konjicu opsovao majku Miloradu Dodiku i ustao da se sukobi s njim, a nakon što je Dodik opsovao genocid u Srebrenici. 
30.06.2023. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - Istraga objavila detalje sastanka: Dodik opsovao genocid, Helez njemu majku, lideri "Trojke" šutjeli

On je kazao kako je Dodik na sastanak došao jako nervozan.

- Nikšić je imao uvodnu riječ a onda Konaković. Dodik ga je prekidao sve vrijeme. Kada je Dodik počeo izlaganje, tu smo odmah počeli varničiti - kazao je Helez.

Dodao je da je nakon spominjanja njegovog "plana B", bilo nekih blažih psovki, ali ih nije želio doslovno prenijeti u eter.

Kada je počeo pričati Kemal Ademović, Dodik je spomenuo da je "on bio šef AID-a" i "ubijao Srbe u Sarajevu" 

- Kemal Ademović je rekao: "Kako vas nije stid, bio je genocid u Srebrenici", a Dodik je rekao: "Je..m ti genocid u Srebrenici". Ja sam morao reagovati na to i opsovao sam mu majku. Bilo mi je žao zbog ostalih, ali su me savladale emocije jer je sve vrijeme bio jako bezobrazan. Bilo je jače od mene i nisam mogao da se suzdržim - kazao je Helez.

Rekao je da su mu "odmah pred očima bili prizori iz Srebrenice, Prijedora, djece koju su strijeljali Škorpioni", te da je "bio krenuo i fizički da se sukobi s Dodikom, ali ga je Nikšić zaustavio". 

Poslije toga se, kako je kazao, Dodik smirio. 

Kazao je kako je Kemal Ademović tada i napustio sastanak, uz komentar da se na Dodikov nivo ne može spustiti.

- Tako doći u Konjic i tako izjaviti. Ja bih lakše prešutio da mi je opsovao roditelje. Ne možete s tim ljudima drugačije, morate se spustiti na njihov nivo. Niko ne može doći do riječi od njega, prekida svakog nakon dvije rečenice... Poslije toga se smirio i čak imao par konstruktivnih prijedloga - kazao je Helez.

Istaknuo je kako ne treba srpski narod da plaši Zukana Heleza niti njegovog "plana B".

- Mene treba da se boje kabadahije kao što je Milorad Dodik. Ja sam mu rekao: "Dirnete li u granice, rat je. 70 posto ljudi je protiv toga da dirate granice. Budite sigurni ako to uradite da je to sukob" - rekao je Helez.

Dodao je da je predsjednik RS-a na to prešutio.

Dodao je i da je Dodik "gotov" kao i njegovi politički mentori Aleksandar Vučić i Vladmir Putin.

Također je kazao da se lider HDZ-a Dragan Čović u cijeloj toj situaciji "ponio zaista korektno" i da je kazao kako i on "uvijek ima neki plan B, C ili čak i D". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.