open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Šta je sa plaćama roditeljima-njegovateljima: U nekim kantonima stiže mjesečno, u drugima nisu dobili nijednu
Fadil Novalić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uputio je u parlamentarnu proceduru tri prijedloga zakona, a među njima je i Zakon o roditeljima-njegovateljima kojim bi se, ako ga zastupnici usvoje, sadašnja naknada koja je na nivou neto minimalne plaće u FBiH od 596 KM, poveća na prosječnu plaću od 1.261 maraka.
14.09.2023. u 07:56
get url
text

- Majke i očevi koji imaju dijete sa invaliditetom i koje ne može samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti zaslužuju veću pomoć društva i vlasti - naveo je Novalić u čijem je mandatu kao premijera, Vlada FBiH predložila, a Parlament usvojio Zakon o roditeljima njegovateljima gdje se jedan od roditelja tretira uposlenim sa svim pravima koja iz zaposlenja proizilaze - plaća, penziono i zdravstveno osiguranje.

Primjena zakona

No iako je primjena spomenutog Zakona počela 30. decembra 2021, i dalje mnogi roditelji, koji pripadaju ovoj kategoriji, nisu primili nijednu plaću.

Renata Mujadžić iz Cazina, majka djevojčice koja je stoposto invalid, kaže kako je dobila rješenje na plaću u iznosu od 596 KM za 2023, (u 2022. iznosila je 536 maraka), ali da joj nijedna nije uplaćena.

Renata Mujadžić sa kćerkom

- I prošli i ovaj mjesec ukinuli su tuđu njegu pošto je rješenje za plaću došlo, ali novaca nema. Ono što trenutno dobijam je invalidnina i otropedski dodadatak u iznosu od 224,10 KM. Prije nekoliko dana bila sam u Centru za socijalni rad gdje sam dobila informaciju da su uputili zahtjev prema Federaciji da se oslobodimo poreza na plaću, na šta su pristali, a sada kao trebaju poslati razliku novca da se plaća može isplatiti. Znači, meni bi se od maja prošle godine do danas trebali isplatiti svi zaostaci, a onda bih ja trebala vratiti njima dio novca (oko 250 KM tuđe njege), što iznosi oko tri hiljade KM, a ostatak zadržati - govori Mujadžić.

Mursela Smajić Hadžić sa kćerkom

U istoj situaciji je i Mursela Smajić Hadžić iz Živinica, majka djevojčice sa rijetkim genetskim oboljenjem. Kaže kako je prije tri mjeseca dobila rješenje, ali nijednu uplatu.

- U kontaktu sam sa majkama iz drugih kantona. Primjera radi, majke u Mostaru i Travniku za mjesec dobiju i rješenje i izostatke, ja već tri mjeseca dobijam samo invalidninu, nemam ni plaću ni tuđu njegu. Živimo od 200 KM i u mom slučaju je kriv centar za socijalni rad. Ovim kašnjenjem oni kradu jednu plaću majkama. Prije nekoliko dana federalni ministar Adnan Delić na društvenim mrežama objavio je da su puštene plaće za august, dok za juli nije nijedna. Ministar kaže "zamolit će uposlene u centrima za socijalni rad". Zašto da ih moli on ili mi, je li to njima niko ne može narediti da rade svoj posao na vrijeme? Pratim ovu problematiku, pa sam vidjela i da je Novalić u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog zakona. Moje mišljenje je da od toga neće biti ništa, jer sadašnja vlast nažalost ne radi ništa - ističe Smajić Hadžić.

Vlada Federacije BiH osigurava sredstva za isplatu naknada roditeljima-njegovateljima, koja se potom, prema riječima Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", spuštaju na kantone i centre za socijalni rad.

 

 Ines Kavalec

Na pitanje zašto se u nekim kantonima mjesecima kasni sa isplatom, dok drugi redovno izmiruju obaveze, Kavalec odgovara kako je opstrukcija bilo u samoj implementaciji nakon dobijanja rješenja o isplati naknade.

- Ako je sve u startu krenulo kako treba, i ja se pitam zašto negdje nije? Govorim o Federaciji u kojoj svaki kanton treba funkcionisati na isti način. Međutim, tu su neki kočili, dovoljno je bilo da jedan čovjek ne želi završi ono što je njegov zadatak i onda zakoči cijeli proces. Zato su roditelji dugo čekali u smislu dobijanja samog rješenja i implementacije te uvezivanja unutar sistema. Neko je brži, neko sporiji, nekima je isplata naknade roditeljima-njegovateljima prioritet, nekima nije, a trebao bi biti - pojašnjava Kavalec.

Djeca i roditelji ispaštaju

Dodaje kako je najgore od svega što djeca i roditelji ispaštaju jer žive od invalidnine.

- Navest ću primjer Unsko-sanskog kantona iako oni nisu jedini. Ne živim tamo, ali sam svakodnevno u kontaktu sa porodicama. Njihov sistem loše funkcionira kada je u pitanju ova populacija. Ponašaju se kao posebna država koja nema nikakvog dodira sa Federacijom i kasne u svemu - navodi Kavalec.

Smatra kako bolesna djeca neprekidno trebaju biti u fokusu sistema te da im je neophodno osigurati finansijsku podršku, ali da ona ne smije biti jedina i isključiva podrška.

- Postoje različiti mehanizmi podrške koji će dovesti porodice na nivo da mogu živjeti dostojanstven i kvalitetan život. Međutim, za ovu populaciju o kojoj u posljednje dvije godine stalno pričamo finansijska podrška je nešto što je čini mi se, uz jaču zdravstvenu, jedina potrebna podrška. Zato pozdravljam ono što je napravio zastupnik Novalić - navodi Kavalec.

Ističe kako su trenutna primanja roditelja nešto više od 700 KM sa invalidninom i plaćom, što je, kaže, nedovoljno u vremenu stalnog rasta inflacije.

- Cijene stalno rastu i to pogađa svakog građanina ove zemlje. Zamislite onda u kakvom stanju su porodice koje imaju bolesno dijete, a briga o njemu svakodnevno iziskuje enormne troškove - kazala je Kavalec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.