open-navfaktor-logo
search
Nakon optužbi
Šta kažu u federalnoj i kantonalnoj inspekciji o izgradnji hotela i apartmana na Bjelašnici i Igmanu
Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak - PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu" je pokrenula peticiju kojom se traži od Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da u što prije donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti navodno nelegalnu gradnju na ovom području.
11.06.2023. u 18:19
get url
text

VEZANI TEKST - Bespravna izgradnja na Bjelašnici i Igmanu zagađuje pitku vodu, izgrađeno više niko ne može srušiti

- Ko gradi zgradu, mora da ima okolišnu i vodnu dozvolu Federacije BiH. Ni jedna zgrada na Bjelašnici nema okolišnu niti vodnu dozvolu. I zbog toga su ti hoteli i apartmani nelegalno izgrađeni jer ne posjeduju ove dozvole. To su prije nekoliko godina potvrdili i kantonalni i federalni inspektori. Inspektori kažu da oni mogu izdati nalog o zaustavljanju gradnje, ali to niko ne poštuje. To što je izgrađeno ne može više niko srušiti. Tako je na Bjelašnici uništeno 8,5 miliona kvadratnih metara šume – izjavio je ranije za Faktor Nizar Zaćiragić, iz neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak - PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu".

Evo šta kažu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na tvrdnju Zaćiragića da su svi objekti na Bjelašnici izgrađeni nelegalno i bez potrebnih dozvola.

- Po pitanjima iz oblasti Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove, za vršenje bilo kojih građevinskih radova, investitor je dužan da pribavi od nadležnog organa, pravosnažno odobrenje za građenje, dobiveno na osnovu lokacijske informacije ili pravosnažne urbanističke saglasnosti. Inspekcijski nadzor nad tim vrši stvarno nadležan organ. Prilikom pribavljanja odobrenja za građenje, prva faza je izdavanje urbanističke saglasnosti unutar koje se traži od investitora pribavljanje niza propisanih saglasnosti (elektro, ptt, okolišna, vodna saglasnost itd.). Tek nakon pribavljanja propisanih saglasnosti, investitor predaje zahtjev za odobrenje za građenje koje je preduvjet izgradnje objekata – pojasnili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove i dodali:

- Članom 2. Uredbe o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost i / ili lokacijsku informaciju, definisane su građevine i zahvati od značaja za Federaciju BiH, za koju je nadležna Federalna urbanističko-građevinska inspekcija. Shodno naprijed navedenom, federalni urbanističko-građevinski inspektor nije nadležan za nelegalnu izgradnju zgrada, hotela i apartmana na području Bjelašnice, za to su nadležni niži nivoi vlasti: kantonalni ili općinski inspektori koji su, u okviru svojih nadležnosti, dužni postupati, odnosno izricati mjere u skladu sa zakonom!

Za izgradnju objekata prema Zakonu o zaštiti okoliša FBiH Pravilniku o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolinsku dozvolu, ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i pojašnjavaju:

- Prema Zakonu o zaštiti okoliša i Uredbi kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolinsku dozvolu nije propisano da predmetni objekti moraju imati okolinsku dozvolu. S druge strane, kada je riječ o gradnji na Bjelašnici, sve je u nadležnosti općinske urbanističko-građevinske inspekcije.

VEZANI TEKST - Reakcija Općine Trnovo: Na Bjelašnici nema bespravne izgradnje niti se sa planine zagađuje Vrelo Bosne

Iz Općine Trnovo tvrde da su svi objekti izgrađeni na Bjelašnici legalni sa svim potrebnim dozvolama, a dokazano je da vode sa prostora Babinog dola nemaju utjecaja na izvorište Vrelo Bosne.

- U skladu sa Regulacionim planom "Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica", koji je usvojen 1982. godine, Odlukom o građevinskom zemljištu je propisano da se zemljište na području Bjelašnice i Igmana koje je pokriveno Regulacionim planom smatra građevinskim zemljištem. Na području lokaliteta Bjelašnica i Igman u skladu sa spomenutim Regulacionim planom, te prema Zakonu o prostornom uređenju pristupljeno je detaljnoj razradi putem izrade Urbanističkih projekata. U provedbi planske dokumentacije izdate su zakonite i u skladu sa Prostornim planom Kantona Sarajevo, važeće dozvole za izgradnju objekata – navode iz Općine Trnovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.