open-navfaktor-logo
search
Problemi u koaliciji
Šta se dešava u mostarskoj Trojki: SDP želi sve vodeće pozicije na izbornim listama, NiP ne pristaje, a NS se...
Sve opcije stranačke saradnje su otvorene
AUTOR: A. Dr.
20.05.2024. u 21:38
get url
text
Gradsko vijeće Mostar
Gradsko vijeće Mostar
Hoće li stranke Trojke (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka) zajedno nastupiti na lokalnim izborima u Mostaru?
Ako je suditi prema informacijama do kojih je došao Faktor, ta opcija je u ovom trenutku prilično upitna. Istina, vode se razgovori, ali dogovora još nema ni blizu.
- Sastanci se odvijaju, ali ništa nije usaglašeno. Razlog je što SDP ima sebičan stav kada je u pitanju rangiranje kandidata na izbornim listama. Koliko ja znam, SDP želi sve vodeće pozicije, što je NiP-u neprihvatljivo. Uprkos suprostavljenim stavovima, pregovori unutar Trojke, prije svega NiP-a i SDP-a se nastavljaju – kaže naš izvor dobro upućen u političku križaljku u Mostaru.  
Ističe kako se u NS-u, trećoj stranci Trojke, pokušavaju organizovati nakon prilično turbulentnog perioda u njihovim redovima. Inače, prije nekoliko dana održan je sastanak mostarskih organizacija SDP-a i Stranke demokratske akcije.
- Sastanak je realiziran isključivo na zahtjev novoizabranog rukovodstva mostarske SDA, te na njemu nisu ni razmatrani niti postignuti bilo kakvi konkretni dogovori o predizbornim odnosima – saopćili su na svom Facebooku profilu iz SDP-a Mostar.
Kako navodi naš izvor, ostalo je još 20 do 30 dana da se finaliziraju priče o eventualnim zajedničkim nastupima na Lokalnim izborima.
- Nijedna opcija nije isključena, pa ni ona na prvi pogled nezamisliva, saradnja NiP-a i SDA. Do nje bi moglo doći ukoliko se probosanske stranke u ovo veoma izazovno vrijeme za opstanak države BiH odluče se za zajednički front u Mostaru – istakao je izvor Faktora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.