open-navfaktor-logo
search
Projekat u KS
Stanovnici Hrasnice ne moraju biti zabrinuti, tramvajska pruga ide do Famosa, zbunila ih videoprezentacija
Prošle sedmice potpisan je Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.
06.02.2023. u 20:56
get url
text

Iznos zajma je 25 miliona eura, a očekuje se da će Projekt biti završen do 31. decembra 2025. godine. Ugovor je na 15 godina, sa tri godine grace perioda, za koji se realno procjenjuje da je vrijeme kada bi cijeli projekat mogao da se realizira.

Ono što zabrinjava stanovnike Hrasnice je priča da bi tramvajska pruga išla samo do kružnog toka u Hrasnici, a ne do Famosa. Te sumnje je podgrijao videozapis koji je 14. decembra prošle godine na Facebooku objavio ministar saobraćaja Adnan Šteta. U toj videoprezentaciji tramvajska pruge o kojoj se govori duže od tri decenije, ona se završava upravo na kružnom toku u Hrasnici.

- Tramvajska pruga ide do Famosa. Očito da video nije bio do kraja završen kada je objavljen - pojasnili su nam iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, tramvajsku prugu gradit će konzorcij dvije turske kompanije, Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

Utvrđena trasa je duga 13 kilometara u oba smjera kojom će se tramvaj kretati, koliko će stanica biti, na kojim lokacijama će biti stanice.

Od okretaljke za tramvaje na Ilidži pruga će biti preko površine parkinga prekoputa Doma zdravlja do zelene površine na Butmirskoj cesti. Pruga će presijecati kolovoznu traku Butmirske ceste kojom se vozila kreću prema Butmiru, Sokolović Koloniji i Hrasnici.

Dužinom zelenog pojasa ove ceste do kružnog toka u Sokolović Koloniji bit će pruga. Na zelenom pojasu od spomenutog kružnog toka do kružnog toka u Hrasnici, dužinom Hrasničke ceste također će biti pruga.

Od Hrasnice do Famosa pruga će biti na zelenoj površini sa lijeve strane saobraćajnice prema Famosu. Tramvaj će prolaziti kroz tri kružna toka, a saobraćaj na njima bit će regulisan adaptivnim upravljanjem, što znači da će tramvaji imati prednost u odnosu na ostala motorna vozila.

VEZANI TEKST - Potpisan ugovor za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Na zelenom pojasu bit će savremene stanice, po deset u oba smjera, i njihova lokacija je skoro ista lokaciji postojećih autobuskih stanica.

Prva stanica iz pravca Ilidže bit će na mjestu parkinga prekoputa Doma zdravlja. Druga stanica bit će kod hotela Hills. U Butmiru će biti dvije stanice, jedna kod Osme osnovne škole "Amer Ćenanović", druga nedaleko od stadiona.

Slijede stanice kod Univerziteta Burch, na raskrsnici prema Sokolović Koloniji i Kovačima te stanica kod posljednjeg kružnog toka prema Hrasnici. Prva stanica u Hrasnici bit će kod Doma kulture i zbog toga je prije dvije godine proširen kružni tok kod Doma kulture.

Druga stanica u Hrasnici bit će kod Četvrte osnovne škole. Okretaljka će biti u Famosu i stanica na okretaljci bit će duga 100 metara, a široka četiri metra.

Dimenzije tramvajskih stanica prilagođene su dimenzijama novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji imaju tri vagona, a čija bi isporuka trebala početi krajem ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.