open-navfaktor-logo
search
Sekretar NATO-a
Stoltenberg: OSBiH su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH i NATO je doprinio tome
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg optužio je Rusiju i Kinu da potkopavaju međunarodni poredak utemeljen na pravilima i dodao da se ravnoteža snaga u svijetu mijenja.
30.11.2021. u 14:10
get url
text

Na marginama zasjedanja ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi je održan Forum o sigurnosti na kojem se obratio i šef NATO-a Stoltenberg.

Ukazujući na Strateški koncept NATO-a koji bi trebao biti usvojen naredne godine na samitu te alijanse u Madridu, Stoltenberg je kazao da se mnogo toga promijenilo od 2010. godine kada je u Lisabonu usvojen posljednji takav dokument.

- Rusija i Kina potkopavaju međunarodni poredak utemeljen na pravilima, ravnoteža snaga se mijenja. Veliki je pritisak na demokratiji i slobodama - kazao je Stoltenberg.

Naglasivši kako je NATO formiran na vrijednostima demokratije, vladavine prava i sloboda, Stoltenberg je kazao da su sve te vrijednosti pod velikim pritiscima unutar saveza, ali i svake članice.

- Autoritarni režimi unazađuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima i promiču alternativne modele vlasti. Oni koriste dezinformisanje i propagandu za ugrožavanje našeg društva i koriste prljava cyber sredstva za miješanje u naše izborne procese. Istodobno u našim zemljama postoje ekstremisti i političke grupe koje ne poštuju naše demokratske vrijednosti. Bolan primjer toga smo vidjeli 6. januara kada je u Kongresu SAD-a pokušano da se onemogući mirna smjena vlasti - kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je jačanje odbrambenog sistema neminovno u nepredvidivom svijetu koji je suočen s brojnim izazovima. 

Ministri će na današnjem zasjedanju razgovarati i o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, Ukrajini, Gruziji, te na Zapadnom Balkanu, uključujući sve veće tenzije između Srbije i Kosova, kao i dešavanja u Bosni i Hercegovini, posebno separatističkim ambicijama RS-a.

Stoltenberg se tim povodom naročito osvrnuo na najave o povlačenju RS-a iz sporazuma o Oružanim snagama BiH. 

- NATO je na Balkanu od devedesetih godina i prisutni smo zaista dugo u BiH. Zabrinuti smo zbog tenzija i vidimo da NATO i EU rade blisko kada je riječ o ovim pitanjima. Svako potkopavanje multietničkih i državnih institucija izaziva zabrinutost, naročito kada je riječ o Oružanim snagama BiH koje su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH i NATO je doprinio tome. Zabrinjava zapaljiva retorika Milorada Dodika i vlasti u RS-u i potrebno je pružiti svu podršku institucijama Bosne i Hercegovine - poručio je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.