open-navfaktor-logo
search
Protestna šetnja
Stotine rudara stiglo u Sarajevo, traže dostojanstven kolektivni ugovor
Stotine rudara stiglo je u Sarajevo na prvomajsku protestnu šetnju pod sloganom "Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH".
01.05.2022. u 10:06
get url
text

Žele ukazati prvnestveno da činjenicu da su rudari ostali bez osnovnog dokumenta koji im garantira radnička prava, s obzirom na to da je istekao kolektivni ugovor za oblast rudarstva, a dogovora o novom još nema.

Stoga su se rudari, kao i prošle godine, odlučili okupiti simbolično za 1. maj, Praznik rada, kako bi iskazali nezadovoljstvo. Stigli su iz svih sedam rudnika koji su dio Koncerna Elektroprivrede BiH, te iz rudnika Banovića koji nisu sastavni dio Koncerna. Najavljeno je da će ih biti oko 500. 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, istakao je da su po prvi put nakon više od deset godina na jednom protestu prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH. 

FOTO: Damir Hodžić

- Prošle smo godine rekli da ćemo prvomajsko okupljanje radnika iz rudnika uglja učiniti tradicionalnim. Pravno gledano od danas nemamo kolektivni ugovor koji je u primjeni, Ali nismo nervozni, uzbuđeni radi toga. Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da se najkasnije do 20. maja utvrdi sadržaj kolektivnog ugovora koji će biti u primjeni od 1. maja, mada mi imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti do 6. maja u slučaju da ne dođe do usaglašavanja. Te odluke ćemo predstaviti radnicima i vjerujemo da ćemo imati ogromnu podršku da tijela sindikata vrše realizaciju tih odluka. Spremni smo na pregovore, ali i svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora - naglasio je Husić. 

Mehmed Hasanović iz Sindikata Rudnika uglja Banovići rekao je da su došli da zajedno ukažu na nepoštivanje radničkih prava i omalovažavanje rudara.

- Želimo da zajedno isposlujemo kvalitetan ugovor, ako ništa da nam se narod ne seli. Ovako sve ide ka gašenju rudnika, uništenju energetskog sistema koji smo imali. Svi rudnici imaju iste probleme. Mala cijena uglja proizvela male plaće. Plaća radnika u direktnoj proizvodnji nije dostatna za osnovne potrebe. Tražimo prava da radnik samo može da kupi osnovno. Ima prostora u cijenama da se rudarima da da mogu da hrane svoju djecu, da ne sele odavde - dodao je Hasanović.

Krenuli su od platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu ka zgradi Vlade Federacije BiH, a potom će produžiti do zgrade Elektroprivrede BiH, odakle će poslati poruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.