open-navfaktor-logo
search
Dugonajavljivani projekt
Stručnjak za sigurnost o body kamerama: Policija pod stalnim pritiskom od unutrašnjih kontrola
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je da će se tzv. body kamere naći na uniformama policajaca u KS u drugom kvartalu iduće godine. Body kamere nabavljaju se još od 2021. godine, ali je tek nedavno dugonajavljivani projekt ušao u završnicu.    
06.12.2023. u 20:37
get url
text

Kamere koje će policijaci nositi na uniformama koštat će blizu pola miliona KM, stoga se postavlja pitanje koliko će one uistinu unaprijediti sigurnost građana.

- MUP KS još jednom pokazuje opredjeljenje u borbi za suzbijanje korupcije, monitoring kvaliteta rada i ponašanja policijskih službenika, ali i samih građana u međusobnoj interakciji - naveo je, između ostalog, Katica u izjavu za Fenu čime indirektno aludira da je policija u KS korumpirana.  

Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević izjavio je za Faktor da će body kamere s jedne strane zaštititi građane "u smislu nezakonitog postupanja policije", ali će one, s druge strane, "puno više štetiti samoj policiji".

-  Policija će biti pod stalnim pritiskom od unutrašnjih istraga i slično. Skoro sve evropske zemlje imaju sistem audio- vizuelnog snimanja i u policijskim vozilima kao i kamere kao sastavni dio temeljne opreme policajca – kazao je Dizdarević.

Podsjetimo, još u martu 2021. godine, tokom mandata prethodnog saziva Vlade KS u kojoj je Katica vršio istu funkciju, najavio je da će "svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti".

To se, jasno, nije desilo. Hoće li ministar ovaj put ispuniti svoje obećanje, znat će se na proljeće naredne godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.