open-navfaktor-logo
search
Pušten snimak
Suđenje Lukaču za napad na Stanivukovića u NSRS-u: "Molim vas, nemojte... Ako još jednom... Sjedi, majmune..."
U Osnovnom sudu Banja Luka danas je pušten videosnimak napada ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača na Draška Stanivukovića, tadašnjeg zastupnika PDP-a i aktuelnog gradonačelnika Banje Luke, a koji se dogodio prije tri godine na sjednici Narodne skupštine RS-a.
02.12.2022. u 13:19
get url
text

Optužnica Lukača tereti za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda na štetu Stanivukovića.

Precizirano je da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata u Banjoj Luci, u zgradi Narodne skupštine RS-a, održavala deveta posebna sjednica, koju su direktno prenosili RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice Stanivuković je predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod.

Na današnjem početku suđenja Lukaču, reproduciran je videosnimak sa automatizovanih skupštinskih kamera, na kojem se čuje kako Lukač Stanivukoviću objašnjava okolnosti pod kojima je bio na borbenoj liniji u ratu, a zatim dodaje: "Ne možeš te zastavice nositi… I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... inače ćeš završiti kao što su i te zastavice".

Zatim se čuje kako mu Stanivuković govori: "Kako?", a Lukač uzvraća: "Rekao sam ti kako! Dođi ovamo da vidiš".

Na snimku se potom čuje lomljava i naguravanje, te riječi tadašnje potpredsjednice NSRS-a Željke Stojičić: "Molim vas, nemojte. Molim vas… Draško, vrati se na mjesto. Pauza…", dok Lukač dodaje: "Ako još jednom… Idi sjedi tamo, majmune jedan".

U optužnici protiv Lukača se navodi da je kod oštećenog Stanivukovića to izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Kao svjedoci tužilaštva danas su u sudnici svjedočili vještaci medicinske struke sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Adis Salihbegović i Nermin Sarajlić.

Oni su radili osnovno vještačenje medicinske dokumentacije o povredama koje su kritičnog dana nanesene Stanivukoviću, kao i dopunsko vještačenje spornog snimka kako bi se utvrdio mehanizam nastanka povreda.

Vještak Salihbegović je objasnio da se iz medicinske dokumentacije zaključuje da je Stanivuković zadobio nagnječenje donje usne, da se radi o lakšoj tjelesnoj povredi koja je nanesena jednim udarcem, dok se iz vještačenja videosnimka zaključuje da je mehanizam nastanka - udarac dlanom otvorene šake.

Na narednom ročištu trebalo bi da svjedoči i oštećeni Stranivuković koji se danas nije pojavio u sudnici, a njegov punomoćnik je donio opravdanje o obavezama zbog kojih nije mogao biti u sudnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.