open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Suđenje Sarajliću i drugima: Velid Tvrtković svjedočio o snimku nastalom iz "straha" i kako je "arhivirao Asima"
U Općinskom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres u suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.
16.09.2022. u 14:42
get url
text

Svjedok na današnjem pretresu bio je Velid Tvrtković. On je jedan od ključnih svjedoka u ovom suđenju s obzirom na to da je tonski snimio razgovor koji se odvijao između Sarajlića, Šehovića, Delalića i Tvrtkovića.

Tvrtkoviću su, kako se navodi u optužnici, obećali da će korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja, koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na izborima za predsjednika KO SDA Sarajevo svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku. 

Tvrtković je odgovarajući na pitanje tužiteljice rekao da ga je Šehović kontaktirao nekoliko dana prije unutarstranačkih izbora i pitao ga za suprugu, odnosno da li je zaposlena. Tvrtković dalje priča kako mu je Šehović rekao da ima neku "fintu", te je naglasio da je pretpostavio da ga Šehović kontaktira iz razloga što je Tvrtković delegat i ima pravo glasanja prilikom izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo.

Nakon nekoliko dana, prema izjavi Tvrtkovića, njih dvojica našli su se u jednom kafiću te su razgovarali na temu izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo. Tvrtković ističe da mu je Šehović rekao da Tvrtković nije jedini delegat s kim je razgovarao o tome. 

- Rekao mi je da mi supruga ne radi, te da se sve može srediti, samo da podržim Fikreta Prevljaka. Rekao sam da ću vidjeti - kazao je Tvrtković.

Tvrtković tvrdi da ga je Šehović kontaktirao pola sata nakon što su se razišli, te da mu je napisao da mu je napisao: "Završeno ti je ono o čemu smo pričali". Tvrtković je rekao da mu ta poruka nije bila jasna jer, prema njegovim riječima, on nije bio pristao na Šehovićeve ponude. 

Dan prije izbora, 25. februara, Tvrtković je rekao da ga je u večernjim satima Šehović nekoliko puta konktaktirao, ali da se nije htio javiti. Zatim, tvrdi Tvrtković, Šehović ga je pozvao sa skrivenog broja, nakon čega se Tvrtković javio, a potom našao sa Šehovićem. 

Nakon što su se našli, otišli su u Hrasno Brdo, na lokaciju, koja je prema tvrdnji Tvrtkovića, bila mračna, a tada su izašli iz Šehovićevog auta, te prešli u drugo vozilo u kojem su ih čekali Asim Sarajlić i Sabahudin Delalić. 

Tvrtković kaže da je snimač razgovora upalio kada je bio u Šehovićevom automobilu, te da je to uradio iz straha za vlastitu sigurnost.

Nakon razgovora u automobilu sa ovom trojicom, Tvrtković odlazi kući, te je potom kontaktirao načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića. Tvrtković je Efendiću rekao šta se desilo, te ga je Efendić pozvao ispred svoje zgrade. Dalje, kada se Tvrtković našao tu noć sa Efendićem, on mu je rekao da mu pošalje taj snimak na mail od supruge, što je, kako Tvrtković tvrdi, ubrzo učinio, ali je taj snimak poslao sa lažnog maila jer je strahovao da ga neko prati. 

Tvrtković tvrdi da tu noć nije znao šta će Efendić uraditi sa snimkom, te da je nekoliko dana nakon izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo iz medija saznao da je snimak objavljen.

Tvrtković je odgovarajući na pitanja braniteljice Šehovića Nine Karačić rekao da svoj mobitel kojim je snimao razgovor nije koristio od 10. marta 2021. godine, kada ga su ga kontaktirali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te da je svoj mobitel predao 30. marta. 

Potom je braniteljica Karačić predočila izvještaje vještačenja Tvrtkovićevog mobilnog uređaja, te ustanovila da je Tvrtković koristio mobilni uređaj nakon što ga je kontaktirao MUP KS, te također da je Tvrtković brisao određene poruke koje je upućivao Šehoviću. Tvrtković je negirao sve ove tvrdnje. 

Dalje, iako je Tvrtković tvrdio da nije bio u bliskim odnosima sa Šehovićem, kasnije je priznao da je povremeno s njim pio kafe i družio se, te da je čak bio pozvan da provede vjerske obrede kada se Šehoviću rodio sin. 

VEZANI TEKST - Počelo suđenje Asimu Sarajliću i ostalima za davanje dara i drugih oblika koristi
 

Također, Karačić je Tvrtkoviću predočila dokaze da je upravo Tvrtković 25. februara prvi kontaktirao Šehovića oko 17:30 sati, što je i Tvrtković sam potvrdio.

Karačić je na kraju pitala Tvrtkovića da li je član Stranke za BiH u kojoj je predsjednik Semir Efendić, a Tvrtković je potvrdio da jeste.

Kada je u pitanju objavljivanje snimka, svjedok je kazao da se sreo sa Efendićem u zgradi Općine Novi Grad, te da ga je Efendić pitao šta misli o tome da se snimak objavi, a ovaj mu je rekao da to uradi ako smatra da treba. 

Braniteljica Karačić upitala je da li je Tvrtković bio član Viber grupe "Pošteno, pa ko koga", te da li je u toj Viber grupi poslao poruku "arhivirao sam Asima". Tvrtković je potvrdio da je član grupe i da je napisao tu poruku, te tvrdi da je ta poruka napisana u šaljivom tonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.