open-navfaktor-logo
search
Odobrio VSTV
Sutkinja Korner od kraja ljeta savjetnica u Tužilaštvu BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odobrilo je zahtjev Misije OSCE-a u BiH da sutkinja Joanna Korner, koja je sačinila dva izvještaja o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou, postane savjetnica Državnog tužilaštva.
14.07.2021. u 18:23
get url
text

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, kazao je kako je za početak njenog rada, koji se očekuje krajem ljeta, potrebna saglasnost Vijeća. Članovi VSTV-a su na današnjoj sjednici usvojili odluku kojom daju takvu saglasnost.

Britanska sutkinja Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), ranije je sačinila dva izvještaja o procesuiranju ratnih zločina u Tužilaštvu BiH.

U prvom izvještaju iz 2016. godine sutkinja Korner je dala niz preporuka Tužilaštvu BiH kako da poboljša rad na predmetima ratnih zločina, među kojima su pregled i kontrola optužnica koju rade tužioci Tužilaštva BiH i prestanak prakse podizanja optužnica u cilju "ispunjenja norme". U tom izvještaju je upozorila na pojavu cjepkanja složenih istraga u više manjih optužnica kako bi se norma vještački povećavala.

U drugom izvještaju od prošle godine Korner je provjerila provođenje ranije datih preporuka i zaključila da Tužilaštvo nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina i da glavna tužiteljica Gordana Tadić, koja je u vrijeme pravljenja ranijeg izvještaja rukovodila Odjelom za ratne zločine, nije unaprijedila rad Tužilaštva. Tim izvještajem je ukazano na pad kvaliteta rada na istragama i podizanjima optužnica za ratne zločine.

U Tužilaštvu BiH još uvijek postoje isti problemi koji su postojali i u vrijeme pisanja prošlog izvještaja, navela je sutkinja Korner.

- Za rješavanje nekih od tih problema bit će potreban radikalan pristup - napisala je Korner.

Od ukupno 32 preporuke iz Izvještaja iz 2016. godine ispoštovane su samo četiri preporuke. Neprovedeno ih je ostalo 15, a 13 je tek djelimično provedeno.

Posjeta Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli

VSTV je na sjednici, zbog brojnih podnesaka kojima se upozorava na lošu situaciju u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, kako je objašnjeno, donio zaključak o posjeti ovom Tužilaštvu i pokušaju rješavanja problema.

VEZANI TEKST - Tužioci pozvani na saslušanje u FUP zbog optužbi koje je na Facebooku iznio Jezdimir Spasojević

Lagumdžija je prilikom tačke u kojoj je predstavljao svoje aktivnosti obavijestio članove Vijeća da je u proteklom periodu tražio od glavnog federalnog tužioca Muniba Halilovića da ispita probleme u Tužilaštvu u Tuzli i proba ih riješiti.

- Poslije izvjesnog vremena, on me nazvao, obavijestio da je bio u Tuzli, obavio potrebne razgovore i da smatra da će to ubuduće biti kako treba - kazao je Lagumdžija, dodajući kako se nakon ovoga situacija nije popravila zbog čega je ponovno tražio očitovanje glavnog federalnog tužioca.

Lagumdžija je rekao kako je Halilović naveo da je uradio što je mogao, ali da situacija nije pod kontrolom. On je, kako je naveo, potom razgovarao sa glavnim tužiocem tuzlanskog Tužilaštva Tomislavom Ljubićem, te izrazio spremnost da se ode u zvaničnu posjetu da bi se govorilo o dešavanjima u Tužilaštvu.

- Glavni tužilac je bio rezigniran, rekao da ne želi razgovarati - kazao je Lagumdžija.

Mustafa Šabić, član Vijeća, rekao je kako misli da je Tužilaštvo u Tuzli jedno od boljih tužilaštava, dodajući kako vidi da "tu nešto ne štima".

- Ovo što se dešava je jako ružno. Ja mislim da glavni tužilac ne kontaktira i neće da kontaktira sa svojim zamjenikom - kazao je Šabić, dok je Amila Kunosić izjavila kako smatra da Vijeće treba tražiti zaključak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koje je ranije dalo nalog za saslušanje 25 tužilaca iz Tuzle.

- Pošto su svi saslušavani, (…) čudim se da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije donijelo odluku - naglasila je Kunosić, dodajući kako je tuzlansko Tužilaštvo vrlo respektabilno.

Davor Martinović je rekao kako je iznenađen dopisom glavnog federalnog tužioca, navodeći kako mu je neshvatljivo da se sve svodi na međuljudske odnose, te da Tužilaštvo u Sarajevu nema odluku. Ovo mišljenje nije dijelila Jadranka Stanišić koja je kazala da je Vijeće prethodne dvije godine dobijalo podneske od Ljubića "koji iznosi stvari koje su nedopustive da se dešavaju u jednoj instituciji".

- Ne vidimo problem kod Ljubića, koji treba da vodi računa o svojoj instituciji, ne vidimo problem tu, već u VSTV-u koji je birao zamjenike - navela je Stanišić, dodajući kako ona cijeli problem svodi na domaćina kuće, odnosno glavnog tužioca koji treba da dovede red u kući.

Sa 13 glasova za usvojen je zaključak o potrebnoj posjeti tuzlanskom Tužilaštvu, te o potrebi upućivanja urgencije Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za donošenje tužilačke odluke nakon ispitivanja 25 tužilaca.

Izmijenjen Pravilnik o CMS-u i TCMS-u

Na sjednici su usvojene i Izmjene i dopune Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), te tužilaštvima (TCMS), u kojima će se izvršiti određene izmjene oznaka za predmete koji se vode pred sudovima i tužilaštvima, pri čemu će se, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu dodati posebna oznaka za cyber kriminal.

Izmjena koja pod ovom tačkom nije usvojena tiče se prijedloga kojim disciplinski tužilac ne bi bio u obavezi da obavještava predsjednika suda, odnosno glavnog tužioca nakon uvida u određeni predmet kroz sistem CMS/TCMS.

Iako je Mirza Hadžiomerović iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a kazao kako su po Zakonu o VSTV-u sve radnje Ureda u istrazi povjerljive prirode, ipak se o izvršenom uvidu obavještava glavni tužilac, odnosno predsjednik suda.

VEZANI TEKST - VSTV neće trpiti samovolju čelnika pravosudnih institucija, mogući disciplinski postupci

On je naveo kako bi kroz sistem CMS-a ostajali tragovi ulaska UDT-a u sistem, pri čemu to podrazumijeva strožije standarde u odnosu na druge u pravosuđu.

Mahmut Švraka je u raspravi kazao da predlaže da se ova izmjena ne usvoji, navodeći kako je nepojmljivo da se glavni tužilac ne obavještava o uvidu.

Berina Alihodžić je pitala zašto bi disciplinski organ bio obavezan da obavještava ako je nezavisan i ima ovlaštenja koja ima.

- To je disciplinski organ koji radi svoj posao, zašto bi morao obavještavati glavnog tužioca - rekla je ona, navodeći kako smatra da disciplinski tužilac za ovo ima ovlaštenja.

Sa deset glasova protiv i tri suzdržana ovaj prijedlog je odbijen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.