open-navfaktor-logo
search
Potvrđena odluka
Sutra protest rudara ispred zgrade Vlade FBiH, traže smjenu direktora Elektroprivrede i svih rudnika uglja
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (UOSSRR FBiH), koji je danas zasjedao u Zenici, potvrdio je odluku o organizaciji protesta sutra u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH - kazao je nakon sastanka predsjednik tog sindikata Sinan Husić.
22.11.2021. u 13:04
get url
text

Protest se organizira zbog nezadovoljstva rudara Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku u sedam rudnika koji posluju u sklopu JP Elektroprivreda BiH.

- Pošto smo sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, odgovor poslodavca stalno je bio da nas nema kada čekati, da on mora ranije završavati stvari. Neko mora biti odgovoran za ovo što se proizvodi i što će se proizvesti. Ljudi nisu svjesni koliko je ova situacija ozbiljna. Zahtijevamo smjenu generalnog direktora EPBiH i svih direktora rudnika uglja u sastavu, koji su stavili u primjenu Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku. To je, isto tako, jedan od zahtjeva od kojih se neće odstupiti - rekao je Husić.

UOSSRR FBiH, naime, odluku o organizaciji protesta donio je na vanrednom zasjedanju održanom 17. novembra ove godine, kada su razmatrali aktuelnu problematiku o stanju u rudnicima FBiH iz sastava koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Husić navodi kako je "izvanredan odgovor svih radnika" na Proglas koji je UOSSSRR FBiH uputio 17. novembra.

- On je premašio i naša očekivanja, koja nisu bila skromna. Poslodavac iz EP i rudnika iz sastava koncerna jednostranom odlukom stavlja na snagu Pravilnik o radu u rudnicima uglja u sastavu koncerna, koji devastira dostignuti nivo visine osnovne plaće svakog radnog mjesta u rudnicima uglja u sastavu koncerna. Visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 KM, po novom Pravilniku o radnom učinku, utvrđuje se u visini od 570 KM - naveo je Husić.

Dodaje da je taj pravilnik njima predstavljen od EPBiH na sastanku u Federalnom ministarstvu energije, industrije i rudarstva krajem 6. i početkom 7. mjeseca, na kojem su sindikalni predstavnici iznijeli primjedbu te kazali kako to "nije ozbiljan način socijalnog dijaloga" te ozbiljan način predstavljanja prijedloga Sindikatu.

Kako je kazao Husić, tvrdi se da je 90 posto obaveza iz Sporazuma od 19. maja 2021. godine EPBiH ispunila i da sutra trebaju "nabrojati radnicima iz rudnika šta su to ispoštovali".

- Evo sutra prilike da svi zajedno vidimo istinu, koju će iskazati radnici iz rudnika uglja iz sastava Koncerna. Zahtijevamo, što smo 17. novembra predstavili federalnom premijeru i ministru energije, rudarstva i industrije - Plan i program uvezivanja neuvezanog radnog staža radnicima u rudnicima u sastavu Koncerna - dodao je Husić.

Istrajat će, kazao je, i na primjeni Kolektivnog ugovora, koji je na snazi do 31. marta 2022. godine, uz mogućnost primjene 90 dana i nakon tog datuma. Nakon tog datuma, u pregovaračkom procesu, treba dogovoriti novi kolektivni ugovor.

- Mora se dati konačan odgovor za više od 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.