open-navfaktor-logo
search
Šatara i ostali
Svjedok na suđenju za zločine u Donjem Vakufu: Tukli su nas palicama, drškama od metle, ali nikada golim rukama
Na suđenju za ratne zločine u Donjem Vakufu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se kako je ispitivan i premlaćivan u ovom gradu, te kako je njegov zet preminuo od posljedica udaraca.
04.07.2023. u 22:10
get url
text

VEZANI TEKST - Sedmerica optužena za zločine u Donjem Vakufu: Do smrti se iživljavali i ubijali zarobljenike

Svjedok Zdravko Šošić ispričao je kako su njega i još tri osobe zarobili srpski vojnici, među kojima je bilo i uniformisanih, a jedan je imao šubaru i kokardu.

- Dvojica zarobljenih su bili civili, a ja i zet smo bili vojnici. Svezali su nam ruke i oči, odveli na Komar i tukli. Kada su nas odveli u Donji Vakuf, tukli su nas dok smo zet i ja skupa bili svezani za cijev od radijatora - kazao je Šošić koji je dodao da je na jednoj od palica kojom su tučeni pisalo Vojo.

Svjedok je dodatno objasnio da je Vojo bio Vojislav Andrić koji je zarobljenike najviše tukao.

Kada ga je jedna osoba tukla, kako kaže Šošić, pitala ga je: "Zašto ne jaučeš?", a na šta je svjedok odgovorio: "Ne dam ti to zadovoljstvo, tući ćeš me jaukao ja ili ne".

Kako je kazao, njegov zet je podlegao povredama, tijelo su iznijeli na jedan kamion i njegove ostatke nikada nije pronašao.

Na upit Tužilaštva da li zna ko je Jusuf Omeragić zvani Brico, Šošić je kazao da je on bio zarobljen i da ga je osoba nadimka Arkan htjela zaklati, ali se to nije desilo.

- Jednog dana je neko došao po njega, rekao mu: "Hajde, Brico, niz Vrbas" i tada sam ga posljednji put vidio - rekao je svjedok.

Na upit Odbrane Jovana Šatare, svjedok je kazao da dva civila s kojima je zarobljen nisu bili naoružani i da su mu od udaraca pukla tri rebra, te da za to ima ljekarsku dokumentaciju.

Tihomir Tepić, koji brani optuženog Zdravka Balabana, pitao je svjedoka da li je njegov branjenik donosio lijekove njegovom zetu, što je Šošić negirao. Kada je svjedok počeo da opisuje kako ga je Balaban ispitivao, prekinuo je i dodao: "Zdravko, nije to za smijanje".

- On mi je psovao majku, ali me nije udarao. Ipak, čuo je naše jauke - kazao je Šošić.

VEZANI TEKST - Zločini u Donjem Vakufu: Uhapšeni u Banjoj Luci u haškoj presudi Župljaninu i Stanišiću

Na molbu tužioca Olega Čavke da konstatuje da li je prepoznao optuženog Balabana, Šošić je odgovorio potvrdno.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa su osim Šatare i Balabana, optuženi Boško Savković i Sekula Šišić, kao komandir i zamjenik komandira Stanice milicije u Donjem Vakufu, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, te nekadašnji vojni policajac Jordan Ilić. Šatara je optužen kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Donji Vakuf, a Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Drugi svjedok Kasim Pajić ispričao je da je kao civil zarobljen, odveden na Komar i da ga je Balaban ispitivao dok su ga drugi u njegovom prisustvu tukli.

- Kada su me odveli u Donji Vakuf, Jordan Ilić, Vojo Andrić i ostali su me tukli. Bilo nas je 20-30 zarobljenih. Tukli su nas kablovima, palicama, drškama od metle, ali nikada golim rukama - rekao je Pajić, dodavši da je kasnije čuo da je jedan zarobljenik hrvatske nacionalnosti preminuo.

Balabanov branitelj pitao je svjedoka da li je kod njega tokom zarobljavanja pronađena bomba, na šta je Pajić odgovorio potvrdno dodavši kako je riječ o "ručnom radu".

- Nosio sam je zbog Bijelih orlova, bolje to nego da me kolju i pate - kazao je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li je Balaban naredio da ga tuku, Pajić je odgovorio: "Ne znam".

Nastavak suđenja je planiran za 11. juli.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.