open-navfaktor-logo
search
Samardžija u sudnici
Svjedok na suđenju za zločine u Kotor-Varoši: "Nemoj, to mi je jedini sin. E, hodi sad i ti..."
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su muškarci iz naselja Kotor ubijani i premlaćivani u junu 1992.
22.05.2023. u 17:22
get url
text

VEZANI TEKST - Svjedok na suđenju Zdravku Samardžiji: U drvenoj štali zapaljene žive žene

Sejfo Bilić kazao je da su mještani pozvani preko megafona da se okupe, te da su tu bili vojnici u šarenim uniformama i crvenim beretkama. On je naveo da je stotinjak mještana krenulo prema gradu, a da su kod raskrsnice ubijena petorica.

Rekao je da su u jednoj prodavnici mučeni i udarani, a potom odvedeni do kuće Stipe Zebe. Kako je kazao, tu su držali ruke na potiljku u čučećem položaju, a nekoliko ih je izdvojeno i ubijeno.

- Nemoj, to mi je jedini sin. E, hodi sad i ti - prisjetio se svjedok kako je komšija Rešad molio da ne izvode njegovog sina prije nego što su obojica ubijeni.

Bilić je kazao da su kod jedne garaže odvojili žene i djecu, a da su im kuće u Kotoru bile zapaljene. Muškarci su, kako je naveo, odvedeni do Doma zdravlja, a usput ih je veći broj ubijen.

Posvjedočio je da su kod Doma zdravlja bila lica s crvenim beretkama i šeširima, kao i u policijskim uniformama.
Ispričao je da je ubijanje i premlaćivanje nastavljeno. Udarani su i cjepanicama.

- Baci je uvis i na koga padne. Na mene je pala dva puta - rekao je Bilić, pokazujući mjesto na glavi gdje ga je udarila.

Dodao je da su potom odvedeni u zatvor i da je razmijenjen 19. jula.

VEZANI TEKST - Komandovao skupa s Ećimom: Zdravko Samardžija optužen za ubistva, mučenja, paljenje kuća u Kotor-Varoši i okolini

Na pitanje branioca Slobodana Perića, svjedok je rekao da ne zna da je iz Kotora pucano iz snajpera, kao ni čija je kuća prva zapaljena u ovom naselju.

On je svjedočio na suđenju Zdravku Samardžiji koji je optužen u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Edin Botić svjedočio je o premlaćivanju u školi i zatvoru iza suda gdje je bio zatvoren od juna. On je rekao da su zatvoreni nakon što su u Kotor-Varoš došli specijalci. Ispričao je kako su u školi izvođeni i udarani.

- Mene je udario tako da je kost izletjela… Imali su bejzbol palice - rekao je Botić.

Dodao je da je bio pušten kući, ali su došli Burčani, pripadnici formacije iz sela, te su njega i komšije odveli u zatvor iza suda. Svjedok je rekao da se tu nastavilo fizičko zlostavljanje, a čuo je da su neki podlegli od batina.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.