open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Tek utvrđena greška iz 2021. godine: Zašto je nakon deset mjeseci poništen konkurs za agente BiH pred Evropskim sudom
Zbog imenovanja Mijić za v.d agenticu danas je zastupnik DF-a Zlatan Begić podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i ministara.
Autor: M. R. S.
20.03.2024. u 18:00
get url
text
Sevlid Hurtić
Sevlid Hurtić
FOTO: Faktor
Saga u vezi imenovanja agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava traje već devet godina, a posljednji objavljeni konkurs, raspisan u maju prošle godine, bit će poništen.
O poništavanju javnog konkursa za imenovanje tri agenta jučer je odlučilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kada se, kako je saopćeno, upoznalo s informacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine o isteku mandata v.d. agenata. Posljednji put su vršioci dužnosti agenata imenovani 2021. godine, na tri mjeseca.
Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekao je da se konkurs poništava jer nije ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH iz 2021. godine, a odnosi se na uvjete koje agent mora ispunjavati za imenovanje.
- Pogrešno su poslani uvjeti i to je otišlo dalje. Ja tada nisam bio ministar – dodao je Hurtić.
Po odluci Vijeća ministara iz maja 2021. godine, koja je objavljena u Službenom listu BiH, uvjeti za agenta su da ima završen pravni fakultet i položen pravosudni ispit, da ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri godine na rukovodećim poslovima, da ima pet godina radnog iskustva na poslovima zastupanja pred sudovima u BiH ili pred Evropskim sudom za ljudska prava, te da ima aktivno znanje engleskog ili francuskog jezika.
Međutim, iz zapisnika s te sjednice Vijeća ministara vidljivo je da je prihvaćena korekcija ministra pravde BiH da se briše stav koji se odnosi na aktivno znanje engleskog ili francuskog jezika, ali tako nije objavljeno u Službenom listu.
Konkurs koji je objavljen prošlog maja sadrži ovaj uvjet.
Ova greška je tek sada utvrđena.
- Ja nisam bio ministar 2021. godine, a agentice su šutile – odgovorio je Hurtić.
Pri tome je konkurs iz maja bio prekinut "zbog potrebe tehničkih usaglašavanja", kako je bilo formalno obrazloženo, a rok za prijave je istekao 23. septembra prošle godine.
Hurtić je rekao da će novi konkurs biti objavljen kada bude objavljena ispravka odluke iz 2021, te kada s tom odlukom bude usklađen i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda agenta.
Vijeće ministara BiH je jučer "zbog isteka mandata" razriješilo vršitelje dužnosti agenata Harisu Bašić i Moniku Mijić, a ranije je na lični zahtjev razriješena Jelena Cvijetić.
Istovremeno su za v.d. agente imenovani Monika Mijić, Bojan Bajić i Amer Hasanefendić.
Zbog imenovanja Mijić danas je zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Zlatan Begić podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i ministara, kao i ranijeg predsjedavajućeg Zorana Tegeltije i „drugih NN osoba“. Obrazloženje je da je prekršen Zakon o upravi po kojem v.d. može biti imenovan samo jednom na tri mjeseca, izuzetno dva puta, a Mijić je po četvrti put imenovana kao vršioc dužnosti.
- Begić da je bio principijelan trebao je prijaviti sve ministre i u prošlom sazivu jer su agentice bile u statusu vršioca dužnosti od onog saziva Vijeća ministara, ne od ovog – kratko je prokomentirao Hurtić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.