open-navfaktor-logo
search
Ugrožena im ljudska prava
Teški pacijenti izašli na proteste: Nadležni prave milionske uštede i oročavaju novac dok bolesni umiru
Pacijenti u Federaciji Bosni i Hercegovini, među kojima je veliki broj onih sa teškim dijagnozama, jutros su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi i tim putem nadležnima skrenuli pažnju na višedecenijsko kršenje ljudskih prava, prava na život i liječenje.
24.07.2023. u 10:11
get url
text

Osim predstavnika udruženja u FBiH, koji okupljaju pacijente, na proteste su došli i predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI), koji su organizatori ovog mirnog okupljanja, ali i građani Sarajeva koji su željeli dati podršku oboljelima.

Nedostatak citostatika

Zbog nedostatka citostatika, trenutno u Bosni i Hercegovini 209 pacijentica sa metastatskim karcinomom dojke je na listama čekanja.

Žene umiru čekajući na lijek, kaže Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", koja je došla na proteste.

 

- Nisu to tamo neke žene, to su naše sugrađanke, naše majke, kćerke sestre, bliske prijateljice. Umiru od karcinoma dojke, a da uopće nisu dobile šansu za liječenje - dodaje Glušac.

Mirnom okupljanju pridružili su se i članovi Udruženja djece sa cističnom fibrozom u BiH koji mjesecima vode borbu sa nadležnim vlastima da se osigura lijek Kaftrio koji oboljelima znači život, a nije dostupan samo djeci u FBiH.

 VEZANI TEKST - Kad će Kaftrio biti dostupan: "Ljekar je sinu odredio i dozu, ali lijeka nema"

- Danas sam tu prije svega kao građanin ove zemlje i ovog entiteta, ali i ispred Udruženja za cističnu fibrozu u BiH i svih naših članova, pretežno djece, koja cijeli život na svojim leđima nose nakaradnost sistema u kojem živimo. S jedne strane, imamo Vladu Federacije BiH koja više od 20 godina ne poštuje zakon koji je sama donijela, ne uplaćuje puni iznos novca u Fond solidarnosti i tako uskraćuje mogućnost liječenja hiljadama naših sugrađana, a samim tim onemogućava i razvoj cjelokupnog zdravstvenog sistema u Federaciji BiH. S druge strane, evo kroz naš primjer, imali smo priliku da čujemo kako se ta ista Vlada FBiH odriče ulaganja u vozni park i novac planira preusmjeriti nabavci lijeka Kaftrio za svu djecu sa dijagnozom cistične fibroze. To je nažalost apsurd sistema u kojem živimo, ali ja vjerujem da se sve može promijeniti, pa makar to bilo i na ovaj način - kaže Elvira Muhić, predsjednica Udruženja.

Na pitanje kada će lijek, nakon obećanja resornog ministra zdravstva Nediljka Rimca, zaista i biti dostupan djeci, Muhić odgovara "kako još nemaju konkretnih informacija".

 

- Imamo informaciju da navodno odluka o preusmjeravanju sredstava za nabavku lijeka Kaftrio treba biti odobrena na sutrašnjoj sjednici Parlamenta, a zatim i u Domu naroda, što se direktno kosi sa obećanjem ministra Rimca kada je na press konferenciji izjavio da lijek može doći "već sutra", ali evo, sačekat ćemo još da i to prođe, a onda ćemo djelovati u skladu sa situacijom - istakla je Muhić.

Među okupljenima danas ispred zgrade Parlamenta FBiH su i članovi Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "SNAGA".

 VEZANI TEKST - Oko 200 žena sa karcinomom dojke čeka terapiju; Glušac: Zvali smo predstavnike Vlade FBiH na sastanak, nisu došli

Prema riječima predsjednice Alme Stefanišin-Serdarević, i oni su prošle godine svoja prava tražili na ulici.

- I naši pacijenti se nalaze na listama čekanja. Nešto je odobreno terapije, ali je nedovoljno. Na žalost svih bolesnih građana BiH, ponovo se nalazimo na ulici gdje tražimo svoja prava, pravo na liječenje, pravo na jedan dostojanstven život na koji svaka osoba ima pravo. To pravo nam oduzima ova država, zdravstveni sistem. Liste čekanja se prave, bolesni pacijenti umiru, postaju invalidi, lijekovi su dostupni u zemlji, ali nisu dostupni bolesnima - kaže Stefanišin-Serdarević.

Dodaje kako i mnogi odboljeli od reumatskih bolesti, multipla skleroze, dijalizni pacijenti..., imaju problema sa lijekovima.

- Država, zdravstveni sistem u koje ću nabrojati prvo Federalno ministarstvo zdravstva, Fond solidarnosti, pa onda kantonalna ministarstva zdravstva, stalno ponavljaju ofucanu rečenicu koja im je izgovor "da novca nema". Novca ima, to svi znamo! Koliko smo svi upoznati, novac se oročava (novac pacijenata), prave se uštede milionske preko pacijenata, a oni umiru. Iz dana u dan postaje velika ogorčenost, ljutnja na državu i svu vladajuću strukturu. Vrijeme je da se neko ozbiljno pozabavi zdravstvenim sistemom i bolesnima. Ako se ovako nastavi, bit ćemo zemlja bolesnih kojih je svakim danim sve više. Oboljeli nemaju novaca da kupuju skupu terapiju, a redovno im se od plaća odbija zdravstveno koje oni ne mogu iskoristiti jer sistem ne da novac za ovu vrstu liječenja - istakla je Stefanišin-Serdarević.

Vlada FBiH decenijama uskraćuje novac

Vlada FBiH dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, uplatiti između 130 i 140 miliona KM.

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti u ponedjeljak izlaze na proteste: Vlada FBiH krši zakon, bolesnici mjesecima čekaju na lijek

U međuvremenu, teški onkološki bolesnici, oni sa multipla sklerozom, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koje im znače život. U toj agoniji mnogi ih, nažalost, i ne dočekaju.

Na to su još u martu upozorili iz CCI-ja. Četiri mjeseca poslije Dalibor Đerić, projekt-koordinator CCI-ja, kaže kako je praksu ranijih nastavila i trenutna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem.

- Nema pozitivnih pomaka, jedina dobra stvar koja se desila u međuvremenu jeste da je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim od Vlade traži dvije stvari - prva je da prilikom rebalansa budžeta za 2023. usvoji zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH za ovu godinu, odnosno da osigura dodatnih 40 miliona KM čime bi se zatvorile postojeće liste čekanja. Drugi zaključak je da se prilikom izrade budžeta za narednu godinu i planiranja sredstava za potrebe Fonda solidarnosti, odnosno Zavoda, rukovodi Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH, odnosno da se osiguraju sredstva kako je to i zakonski propisano - navodi Đerić.

Međutim, uvidom u materijale za predstojeću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti održana sutra, 25. jula, evidentno je, dodaje Đerić, da Vlada FBiH nije postupila ni po zaključku spomenutog odbora, ali ni Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

- Vlada je nekih 211 miliona KM, koji su predmet rebalansa budžeta, rasporedila na način da nijednu marku nije doznačila za potrebe Fonda solidarnosti, a u dokumentu okvirnog budžeta za iduću godinu planirano je samo 40 miliona KM kao transfer za potrebe rada Fonda, što je uvažavajući projekciju doprinosa za zdravstveno osiguranje, nešto manje od 20 posto. To potvrđuje da ni ova vlada nije napravila nikakav iskorak niti nešto po tom pitanju u skorije vrijeme možemo očekivati - kazao je Đerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.