open-navfaktor-logo
search
Sukob interesa
TIBiH prijavio: Privatna firma ministra Sevlida Hurtića dobila više od 1,4 miliona KM na dva tendera
Izdavačka kuća NAM iz Tuzle koje je u vlasništvu aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića, dobila je nedavno na dva tendera više od 1,4 miliona maraka iako je privatnim firmama državnih funkcionera izričito zabranjeno da sklapaju poslove vrednije od 5.000 KM sa bilo kojim organom koji se finansira iz budžeta. 
19.10.2023. u 12:23
get url
text

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nabavilo je od Hurtićeve izdavačke kuće u septembru udžbenike grupe autora vrijedne 990.996 KM. Zatim je prije par dana Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona dodijelilo ovoj izdavačkoj kući ugovor vrijedan 435.119 KM a u oba slučaja firma ministra Hurtića bila je jedini ponuđač, saopćio je Transparency International u BiH

- Sporno je ipak to što Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH jasno propisuje da ministri i drugi funkcioneri ne mogu biti dio uprave bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje s institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. S obzirom na to da se radi o očiglednom kršenju zakona, Transparency International u BiH uputio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH.

Treba podsjetiti da je rad ove komisije u više navrata bio blokiran zbog političkih opstrukacija a poslednja sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Zanimljivo je da su tada na dnevnom redu bili nacrti odluka o sankcijama protiv Nermina Nikšića i direktora RAK-a Draška Milinovića koje je TI BiH takođe prijavio zbog sukoba interesa - saopćili su iz TIBiH.

Privatna izdavača kuća NAM, kako dodaju, po javno dostupnim podacima, u vlasništvu je ministra Hurtića koji se vodi i kao član uprave a njena vrijednost prema Hurtićevom imovinskom kartonu procjenjuje se na 10 miliona maraka. 

- Ukupni prihodi ovog preduzeća po javno dostupnim podacima do 2021. godine iznosili su do 2,1 milion KM da bi u 2022. godini porasli na 4,1 milion KM a veliki dio tih prihoda odnosi se na poslove sa javnim institucijama - zaključili su iz TIBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.