open-navfaktor-logo
search
Na dnevnom redu
TIBiH upozorava: Amandmani SNSD-a i HDZ-a obesmišljavaju Zakon o sukobu interesa
Ako se usvoje amandmani na prijedlog Zakona o sukobu interesa, Bosna i Hercegovina će dobiti gori zakon od postojećeg, iako je njegovo unapređenje jedan od glavnih prioriteta na evropskom putu.
14.10.2020. u 08:46
get url
text

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) upozorava Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH koji je danas na dnevnom redu Zastupničkog doma nije u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jer su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legalizuju sukob interesa.

Kako ističu, amandmani koje je na prijedlog SNSD-a usvojila Ustavnopravna komisija, a koji javnim funkcionerima omogućava da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim nivoima vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, potpuno derogiraju tekst zakona i uspostavljaju niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi.

Prvobitni nacrt, dodaju, koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija, ali su kroz usvajanje amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon.

- Usvajanje amandmana HDZ-a omogućava nosiocima funkcija da budu na čelu fondacija i udruženja koje dobijaju novac iz entitetskih i kantonalnih budžeta, što također uvodi niže standarde od postojećeg zakon. Upravo je zbog ove situacije sukoba interesa slučaj Dragana Čovića pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa još od 2017. godine, te je rad ove Komisije blokiran zbog ovog predmeta - ističu iz TIBiH.

Pored navedenog, kako dodaju, usvojeni amandmani ne osiguravaju potreban nivo nezavisnosti tijela koje bi trebalo provoditi Zakon, a što je jedan od osnovnih preduslova navedenih u međunarodnim standardima.

Napominju da je unapređenje Zakona o sukobu interesa jedan od 14 prioriteta istaknutih od strane Evropske unije na putu BiH za članstvo u EU, a rješenja koja su naknadno uvrštena u Prijedlog Zakona ni u kom slučaju ne osiguravaju neophodna unapređenja.

TIBiH stoga apeluje na Zastupnički dom da zakon usvoji u prvobitnom obliku, jer ukoliko se usvoji u obliku koji sadrži sporne amandmane, poslaće se jasna poruka da nema volje za ispunjavanjem bilo kakvih unapređenja navedenih u prioritetima prema EU, a sukob interesa će biti legalizovan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.