open-navfaktor-logo
search
Nakon sedam i po mjeseci
Tresla se gora: Općina Centar nastavila radove, gradnja trga "spala" na uređenje pješačkog platoa
Nakon što su krajem jula prošle godine obustavljeni radovi na uređenju pješačkog platoa smještenog na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita u Sarajevu, radnici građevinske firme Dinalsa d.o.o. Sarajevo jučer su uvedeni u posao.
10.03.2023. u 13:54
get url
text

Kako je bilo planirano, radovi su trebali biti nastavljeni danas, međutim zbog obilnih padavina radovi će biti nastavljeni sa poboljšanjem vremenskih prilika, saopćila je Općina Centar Sarajevo. 

Općina je, kako navode, 9. februara zaprimila saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, a 3. marta imenovana je i osoba koja će u ime Zavoda pratiti izvođenje radova, što je bio i jedan od preduvjeta za uvođenje izvođača u posao.

Također je pribavljena i saglasnost Komisije za zaštitu kulturno historijskih spomenika Bosne i Hercegovine, budući da se lokacija nalazi u zoni obuhvata Historijskog urbanog krajolika (HUK).

FOTO: Općina Centar Sarajevo

Vrijednost projekta iznosi 74.009 KM, a novac je osiguran u ovogodišnjem budžetu Općine Centar.

Prema glavnom projektu, kojeg je izradila firma TZI-Inženjering d.o.o. Sarajevo, na ovoj lokaciji planirano je pejsažno i arhitektonsko uređenje na površini od oko 315 metara kvadratnih. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju gornjeg sloja sa završnom oblogom od betonskih ploča, postavljanje urbanog mobilijara i prateće opreme, hortikulturno uređenje platoa, što podrazumijeva dodatnu vegetaciju i hortikulturne elemente.

VEZANI TEKST - Općina Centar bez ikakvih dozvola počela gradnju "trga" na Skenderiji, inspektor na terenu zabranio radove

Projekat predviđa zadržavanje postojeće funkcije pješačkog platoa uz estetsko i funkcionalno unapređenje i uređenje. Osim postavljanja fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila također će na kraju radova biti postavljeni čelični nosači za potrebe parkinga za bicikle, saopćili su iz Općine.

Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je krajem nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela sa realizacijom projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume, odnosno, kako je danas saopćeno iz Općine, uređenjem "pješačkog platoa smještenog na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita u Sarajevu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.