open-navfaktor-logo
search
Biralo se u Zastupničkom domu
Trojka i HDZ obmanjuju javnost: Ćeman i Palavrić imali su protivkandidate na glasanju za izbor sudije Ustavnog suda
U decembru 2005. zastupnici su birali između Palavrić i Trnke, a 2008. između Ćemana i Arnauta
AUTOR: A. Dr.
20.05.2024. u 15:41
get url
text
Predstavnici Trojke i HDZ-a, u nastojanju da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuje Marin Vukoja, blizak HDZ-u, tvrde kako je uobičajena praksa i po zakonu da se pred Zastupnicima Parlamenta Federacije BiH nađe samo jedan kandidat.
Da to nije tačno, pokazuju dva primjera imenovanja sudija u Ustavni sud BiH.
U decembru 2005. godine tadašnja zastupnica SDA u Parlamentu BiH izabrana je tajnim glasanjem u Zastupničkom domu FBiH kada je dobila 53 glasa.
Drugoplasirani je bio Kasim Trnka, tadašnji sudija Ustavnog suda FBiH, koji je dobio 24 glasa.
Tada je Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkom domu FBiH ponudila listu kandidata gdje su se osim Palavrić i Trnke nalazilo još troje, kako je rečeno, najuspješnijih kandidata, Redžib Begić, Šida Jašarspahić i Safet Pašić. Dom je na prijedlog Komisije prihvatio zaključak da se zastupnici o kandidatima izjašnjavaju tajnim glasanjem, izvještavalo je tada Oslobođenje. 
Nepune tri godine kasnije, krajem juna 2008. u Ustavni sud BiH izabran je Mirsad Ćeman, koji je u Zastupničkom domu FBiH dobio 54 glasa, a njegov protivkandidat Damir Arnaut 28 glasova.
Tada je zastupnik SDP-a Damir Mašić, koji je sada šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu FBiH bio oštar u kritici same kandidature Arnauta.
- Neozbiljno je da je u uži izbor ušao Arnaut čija diploma nije nostrificirana u BiH, koji ima samo šest godina u struci, od čega samo godinu u državi BiH – izjavio je tada Mašić, a prenijelo je Oslobođenje.
Klub SDP-a, tadašnje najveće opozicione stranke, jednoglasno je dao podršku Ćemanu.
Upravo je Mašić bio u Komisiji za izbor i imenovanja koju je napustio nedavno.
Vukoja nema dana rada u pravosuđu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mašić biti principijelan i govoriti na sjednici 28. maja kao što je govorio prije 16 godina. Ili će "nestati" sa sjednice kao što je "nestao" iz Komisije.   
Inače, jedini kriterij definisan Ustavom je da sudije ovog suda trebaju biti "istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda". Na ovoj poziciju ostaju do navršenih 70 godina života ili do razrješenja sa dužnosti odlukom Suda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.