open-navfaktor-logo
search
Zavrzlame Zastupničkog doma
"Trojka" omogućila: Hrvati iz HDZ-a sada vode oba doma Parlamenta, a i predsjednica FBiH je iz iste stranke i naroda
Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) koja je i nakon podnesene ostavke na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 25. septembra, sjedila u rukovodstvu, potpisivala pozive za sjednice, sazivala sjednice Kolegija, ovih dana je otišla na bolovanje i sve ovlasti prenijela na dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Mladena Boškovića (HDZ).
06.12.2023. u 15:14
get url
text

Postavlja se pitanje da li Bošković može imati sva ovlaštenja jer u ovom trenutku na čelu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je Tomislav Martinović (HDZ) iz reda hrvatskog naroda iz kojeg je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ).

Ona je malo zastupnica, malo predsjedavajuća 

- Marinković Lepić je otišla na bolovanje i svi ispred Kolegija smo joj izrazili želje za brz oporavak. Prenijela je sva ovlaštenja na dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića (HDZ). E sada pitanje je, postoji pravna nedoumica, da li Bošković može imati sva ovlaštenja razumijevajući da na čelu Domu naroda FBiH imamo Tomislava Martinovića koji dolazi iz reda istog naroda kao i predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru. To je sada na pravnicima - kazao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Postavlja se pitanje i da li je Marinković-Lepić mogla sjediti u rukovodstvu, sazivati sjednice, koristiti sve benefite predsjedavajuće ako je podnijela ostavku.

- Ni parlamentarnoj većini iz koje dolazi Marinković-Lepić nije jasno da li je ona i dalje predsjedavajuća ili je zastupnica. Da li je ona mogla sazivati sjednice? Recimo, ako je spriječena da vodi sjednicu i ovlastila dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH) da je vodi, događalo se i kada zastupnici utvrde novi dnevni red, ubaci se neka tačka, ona taj poziv sa novim dnevnim redom potpiše na sjednici, što je nonsens. Ako je spriječena da vodi sjednicu, onda dnevni red treba da potpiše Gabela... - govori zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA).

Da bi se ta dilema otkonila, grupa zastupnika podnijela je prema Ustavnom sudu FBiH zahtjev za rješavanje spora kao i rješavanje spora koji se tiče rukvodstva Konstituirajuće sjednice.

VEZANI TEKST - Grupa federalnih zastupnika traži da Ustavni sud FBiH riješi status Marinković-Lepić

Bišćević-Tokić ukazuje kako je Marinković-Lepić i nakon podnesene ostavke vodila Kolegij Zastupničkog doma FBiH, predlagala dnevni red, glasala o svemu.

- Ima u kabinetu tri savjetnika, potpisuje reprezentacije. Znači, koristi kabinet, vozača, ima sve ovlasti kao predsjedavajuća. Ona je malo zastupnik, malo predsjedavajuća. Mislim da su se sa ovim u ozbiljan problem uvukli iz parlamentarne većine. Ja sam njih na prvoj sjednici upozorila da ne ulaze u to, da ona nije predsjedavajuća. Ako nije predsjedavajuća, onda nije mogla dati ovlasti za vođenje sjednice ni Gabeli ni Boškoviću jer samo predsjedavajući može ovlastiti dopredsjedavajućeg - kazuje Bišćević Tokić.

VEZANI TEKST - Može li Marinković-Lepić koja je dala ostavku i dalje uživati benefite predsjedavajuće?

Razgovarali smo i sa zastupnikom Draganom Miokovićem (Naša stranka).

Potrebne izmjene Poslovnika 

- Marinković-Lepić može davati ovlaštenja jednom od dopredsjedavajućih da vode sjednice. Također, dok je Zastupnički dom ne razriješi, može raditi ostale poslove. U postojećem Poslovniku Zastupničkog doma FBiH nije predviđena ta mogućnost da predsjedavajući podnese ostavku, nije napisano kako se tada postupa. Jedan od osnovih razloga zbog kojih se pristupa izmjeni Poslovnika je i taj. Da ona može biti razriješena, bila bi - kazao nam je Mioković.

Izmjene Poslovnika nema bez mišljenja Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma. Sjednica komisije u posljednje vrijeme nema jer nema članova iz opozicije iz razloga što ne mogu dopustiti da "Trojka" i HDZ izmjenama Poslovnika otvore put za imenovanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji nema dana staža u pravosuđu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.