open-navfaktor-logo
search
Mesić objelodanio
Tuđman strahovao šta će svijet reći, Boban ga tješio: "Stari je pao sam, zbog mostarskih kiša"
Samo dan nakon rušenja mostarskog mosta, 10. novembra 1993. godine, Franjo Tuđman razgovarao je s delegacijom  zločinačke tzv. Herceg-Bosne
11.11.2019. u 08:51
get url
text

Govoreći o transkriptima razgovora predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana,  bivši predsjednik susjedne države Stipe Mesić je svojevremeno rekao da je razgovore svog prethodnika objavljivao krajnje skrupulozno. Mesić kaže da je na umu imao samo jedan cilj: prokazati nedemokratski, autoritarni, dvorski stil vladavine svoga prethodnika.

Među prijepisima razgovora koji su za Mesićeva mandata izašli iz Ureda predsjednika politički najveću težinu ima sada već čuveni "brijunski" transkript.  Jedan od brojnih razgovora bio je između tadašnjeg hrvatskog vodstva s predstavnicima zločinačke tzv. Herceg-Bosne povodom rušenja starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993. godine.

Samo dan nakon rušenja mostarskog mosta, 10. novembra 1993. godine, Franjo Tuđman razgovarao je s delegacijom  zločinačke tzv. Herceg-Bosne.

Čuveni turski neimra Hajrudin sagradio je most između 1557. i 1566. godine; budući da je bio jedinstveno djelo arhitekture u svijetu, njegovo je rušenje predstavljalo veliki problem HVO-u, ali i Hrvatskoj. 

Franjo Tuđman, Mate Boban (predsjednik HZ Herceg-Bosne), Perica Jukić (ministar odbrane) i Jadranko Prlić (predsjednik Vlade HZHB) razgovaraju o saniranju štete.

Tuđman: Dobro, usput, taj mostarski most, ko ga je porušio?

Boban: On je - bile su strašne kiše - toliko pucan prije, tako da je sam pao.

Tuđman: Hoćemo li opet mi biti optuženi?

Boban: Jutros se govori da se ne zna.

Jukić: Muslimani će nas optuživati. Međunarodni kažu da se ne zna ko je, a oni su povukli nekakve svoje izjave. Javili su sljedeće: desila se jedna velika tragedija - srušio se Stari most, hitno je potrebno - srušio se - mi imamo original kako su govorili, hitno je potrebno radio… sa Sarajevom, 14 sati hitno, i pozovi najglavnijeg za cijelu republiku, za IPD i vojnu policiju, ovaj njihov iz Mostara.

Granić: Imam prijedlog - najvažnija stvar šta će reći španski bataljon, apsolutno najmjerodavniji. Prema tome, moj prijedlog je odmah danas neko ko je najpovjerljiviji da ode ko ima vezu. Njihova izjava je najvažnija. Imati tu informaciju, imati sve jer ako oni kažu dobru informaciju, onda je izuzetno, jer se inače to na CNN…

Tuđman: Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?

Boban: Nama.

Jukić: Ja sam tu mišljenja da idemo za obrušavanje, dakle mi ćemo reći rušenje ili obrušavanje mosta, pošto ga je kiša načela i ostalo, optužiti ratna zbivanja i kompletno uništavanje svih dobara u Bosni i Hercegovini, dakle da su izazivači, produživači rata to koji ne mogu, ne može se prići jednostavno objektima da se stoga uništava i sabornica u Mostaru itd.

Prlić: Apsolutno je van naše kontrole, to se zna, 300 metara ispred njega je linija. Dakle, nema teorije da je neko došao od nas do mosta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.