open-navfaktor-logo
search
Ne cvjetaju ruže
Turbulentna godina za "Trojku": Izigrali Bogića Bogićevića, brojna međusobna previranja, napuštanja, razilaženja...
Početkom 2021. godine prilikom preuzimanja Vlade Kantona Sarajevo, sadašnja "Trojka" bila je "Četvorka", tačnije koaliciju su činile četiri stranke, Narod i pravda, SDP, Naša stranka i Narodni evropski savez.
05.01.2022. u 08:34
get url
text

Prva ozbiljnija previranja koja su rezultirala time da tadašnja "Četvorka" spadne na "Trojku" bile su prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva. 

Nakon što je Bogić Bogićević slijedom tadašnjih dešavanja u Gradskom vijeću Sarajeva odbio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, iz NiP-a, SDP-a i Naše stranke za takva dešavanja optužili su SDA i NES čiji potpredsjednik je Ibrahim Hadžibajrić koji je do tada koalirao sa tri nabrojane stranke.

VEZANI TEKST - Bogićević neće biti na čelu Sarajeva jer je "Trojka" pala na "kružićima i iksićima" za Ademovića

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković čak je i podnio krivičnu prijavu zbog toga protiv Ibrahima Hadžibajrića i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, zbog, kako je on to tada tvrdio, trgovine utjecajem.

Glavni teren za previranje unutar ove koalicije bio je Gradsko vijeće Grada Sarajeva. 

Tek dva mjeseca od imenovanja Benjamine Karić za gradonačelnicu Sarajeva, iz NiP-a su počeli da "kontriraju" gradonačelnici zarad imenovanja stranačkih kadrova, odnosno imenovanja članova Skupštine u Javno preduzeće Sarajevo. Rasprava na sjednici GV-a bila je žestoka, a naglasniji protiv prijedloga Benjamine Karić bili su upravo vijećnici iz Kluba Naroda i pravde.

"Trojka" se razišla i po pitanju Odluke o zaštiti ventilacionih koridora u KS. 

Vlada KS stavila je van snage takvu Odluku, a za to su glasali isključivo ministri iz NiP-a, dok su ministri iz SDP-a i Naše stranke bili protiv takvog prijedloga.

Do nesporazuma i vođenja ratova saopćenjima među strankama "Trojke" došlo je i zbog Međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest koji nije dobio podršku i sredstva od Vlade KS, odnosno NiP-ovog ministra Samira Avdića, koji je na čelu Ministarstva za sport i kulturu KS. 

Njegovoj odluci, koju je kasnije nazvao "greškom", žestoko su se usprotivili iz SDP-a i Naše stranke.

VEZANI TEKST - Mijatović: Od stranaca sam čuo da naši partneri podržavaju legitimno predstavljanje, preispitati odnose u "Trojci"

"Trojka" se često znala i "pogubiti" na sjednicam Skupštine Kantona Sarajevo. U više navrata dešavalo se da, uprkos većini koju imaju, nemaju kvorum bez zastupnika iz opozicionih stranaka.

Posljednjih dana, nakon što su na vratima katoličke porodice u Sarajevu ispisane uvredljive i prijeteće poruke, što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ocijenila kao produkt izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, sukob između SDP-a i Naše stranke se intenzivirao.

Iz Naše stranke su poručili da Benjamina Karić duguje izvinjenje svim Sarajlijama, posebno katolicima, iz SDP-a su odgovorili žestoko, poručivši Našoj stranci "da svoj nerad žele nadomjestiti populizmom i PR trikovima".

Da stvari ne stoje baš najbolje to je pokazao i novogodišnji prijem koji je organizirao SDP, gdje su pozvani predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto. Nijedan od njih nije se odazvao na ovaj prijem.

VEZANI TEKST - Ima li "Trojke" u Centru: NiP protiv Mandićevog budžeta, sukob u koaliciji eskalirao

Na kraju godine, sukobi unutar "Trojke" eskalirali su na lokalnim nivoima, konkretnije u Općinskom vijeću Centar i Ilijaš. U oba vijeća razlog eskalacije je budžet kojim nisu zadovoljne sve stranke unutar "Trojke". 

U OV Centar iz NiP-a su uložili čak 27 amandmana na prijedlog budžeta koji je predložio načelnik Srđan Mandić, dok su iz SDP-a u Ilijašu zamjerili vijećnicima iz Kluba Naroda i pravde jer su "podržali povećanje izdvajanja za političke stranke, dodatna stranačka zapošljavanja i tenderisanja u režiji vladajuće SDA️".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.