open-navfaktor-logo
search
Ugroženi izbori
Turković: Neka Tegeltija objasni zbog čega još nema državnog budžeta
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija objasni zbog čega još uvijek nema državnog budžeta i zašto je ugroženo finansiranje izbora.
09.05.2022. u 12:06
get url
text

- Već sedmicama se zahtijeva od njega predlaganje budžeta. Nisam baš sigurna da je političko putovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u SAD, u ovom trenutku kada budžet još uvijek nije usvojen, preče od usvajanja budžeta i rada Vijeća ministara BiH - kazala je Turković Feni.

Prema njenim riječima, u vremenu kada se cijeli svijet, uključujući i BiH, suočava sa nezapamćenim rastom cijena energenata, općom inflacijom, predsjedavajući nije na sjednicu Vijeća ministara BiH delegirao niti jednu mjeru ili predložio strategiju kako da se ublaže posljedice koje trpe građani BiH.

- Država bez usvojenog budžeta nema niti osnovne elemente za efikasno funkcioniranje. Predsjedavajuci Tegeltija očito ima druge prioritete - smatra Turković.

Sigurna je da će ga i prijatelji BiH u SAD vrlo jasno pitati zašto blokira rad i finansiranje izbora kao temeljnog demokratskog procesa, i zašto čekaju važne reforme.

- Tegeltija je direktno odgovoran pred zakonom i građanima za efikasan rad Vijeća ministara, a ostat će upamćen kao predsjedavajući koji je dozvolio da se nagomila više od 700 neriješenih tačaka dnevnog reda. Političke igre nisu put koji donosi korist građanima, bez obzira koje nacionalnosti bili i gdje u Bosni i Hercegovini živjeli - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.