open-navfaktor-logo
search
Bledski forum
Turković: Ruski utjecaj potkopava BiH, da li je EU uistinu spremna da nam pomogne
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković govorila je danas na Strateškom forumu na Bledu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.
30.08.2022. u 19:11
get url
text

Odgovarajući na pitanje da li je Evropska unija spremna za novu fazu proširenja i da li su zemlje regiona spremne da uđu u EU, Turković je citirala poznatu bosansku izreku.

- Ako želite nešto da uradite kaže se: "kako ćemo, lako ćemo". Ali, ako ne želite, onda naravno postavljate preduvjete, uvjete, govori se o njihovom neispunjavanju... može ih biti 14, četiri ili 444, pitanje je koliko želite da neka zemlja čeka u redu. Naravno, to zavisi od svih nas - kazala je Turković.

Kazala je kako situacija u Bosni i Hercegovini uopće nije komplikovana, ustvari, kako je kazala, vrlo je jednostavna. Podsjetila je da je ona 2000. godine, dakle prije 22 godine bila ministrica u BiH za evropske integracije.

"Jesu li Ukrajina ili Moldavija ispunile uvjete?"

- To pokazuje koliko smo bili zainteresirani da postanemo dio Evropske unije. I dalje smo, ali uz mnoge sumnje koje su danas prisutne. Zašto je to tako? Istraživanja provedena 2008. godine pokazala su da je 78 posto građana Bosne i Hercegovine bilo za uključivanje u EU. Slijedili smo tu želju i 2015. potpisali Sporazum od stabilizaciji i pridruživanju, a 2016. podnijeli smo zahtjev za članstvo. Gdje se danas nalazimo? Čini se da se nismo daleko odmakli i da je situacija danas puno gora nego 2000. ili 2015. Zašto je to tako? Mislim da mi nismo, odnosno drugi nisu djelovali dovoljno brzo, razmišljajući i premišljajući se koju poziciju da zauzmu - kazala je Turković.

Turković je kazala kako danas već osam mjeseci imamo blokadu državnih institucija, da se tek sad neke stvari počinju pomjerati, ali da ćemo vidjeti koliko će to trajati.

- Osim toga, imamo proruski utjecaj koji prijeti da potkopa sva druga teško stečena postignuća u smjeru u kojem je BiH išla kako bi postala funkcionalna država. Kao rezultat, nismo dobili kandidatski status, jer nismo ispunili 14 preduvjeta. Moguće, ali onda se postavlja pitanje jesu li ih Ukrajina ili Moldavija ispunile? Mislim da su one daleko iza nas. Tako da se tu ne radi samo o pristupu materiji. Niko čak i ne pokušava objasniti detaljno o čemu se radi - kazala je Turković.

Turković je potom govorila i o problemima Izbornog zakona i (ne)sigurnosti Zapadnog Balkana. Navela je da je Izborni zakon BiH predmet velikog sporenja, te podsjetila da mnoge presude Evropskog suda za ljudska prava nisu provedene.

- Funkcionalnost Federacije BiH je upitna, naši susjedi se otvoreno miješaju u domaća pitanja i Izborni zakon. Vidimo kakve presedane postavljamo za druge zemlje. Kažu, želimo da sva tri konstituentna naroda budu jednaka. U redu, a šta je sa nama ostalima? Moja majka je Hrvatica, otac Bošnjak. Ko sam ja? Ja sam prisiljena biti jedno ili drugo da bih bila izabrana. Zar ne mogu biti građanka BiH? Šta je s mojim prijateljima Jevrejima ili romskim narodom? Oni su svi diskriminirani. Da li je to fer? Da li su to EU standardi? Da li je to fer? Oni će biti kažnjeni jer mi ne prihvatamo nešto za šta se smatra da ne doprinosi unapređenju zemlje - kazala je Turković.

Rješenja već postoje

Podvukla je kako shvata da nije lako, ali da moramo pronaći rješenja.

- A rješenja već postoje – da odemo u budućnost. Smatram da su oblaci ispunjeni neizvesnošću iznad Zapadnog Balkana, politički, ali i vezano za proizvodnju energije, potrošnje... Električna energija će biti četiri puta skuplja nego što je najavljeno. Stopa inflacija od 8,9 posto je registrovana u EU-u. Naše šanse da steknemo status kandidata su veoma male - rekla je Turković.

Ona je kazala kako "imamo progresivne snage koje se bore za BiH, ali također imamo jake protivnike onima koji vide budućnost BiH u euroatlantskim integracijama". Kazala je da su oni sve glasniji, te se zapitala da li je EU zaista spremna da pomogne BiH i zemljama regiona.

- Pitanje je koliko će dugo napredne snage biti u mogućnosti da se odupru agresivnim pokušajima da se uništi multietnička priroda i karakter BiH. Narod je umoran, očajan, oni ne vide budućnost u zemlji. Razmišljaju o tome da napuste zemlje. Stoga, da li je EU, iskreno, voljna da pomogne Zapadnom Balkanu, BiH da postane dio EU porodice ili smo mi samo dio igre politike zadržavanja - rekla je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.