open-navfaktor-logo
search
Sastanak putem videolinka
Turković sa čelnicima Svjetske banke: Blokadu državnih institucija osjete i građani BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u svojstvu guvernera BiH pri Svjetskoj banci, predvodila je danas delegaciju naše zemlje u razgovorima, putem videolinka, s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Anne Bjerde, potpredsjednica te institucije, javlja Anadolija.
23.11.2021. u 19:44
get url
text

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević te predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Ministrica Turković je u uvodu istakla nekoliko ključnih makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na činjenicu da je bh. ekonomija pokazala određeni stepen otpornosti na posljedice pandemije koronavirusa te da se ove godine očekuje rast GDP-ja od tri i po posto, prema procjenama CBBiH.

Također, tokom razgovora, Turković je naglasila da blokada rada državnih institucija negativno utječe, ne samo na ekonomske pokazatelje, nego izaziva posljedice koje osjete građani Bosne i Hercegovine.

Tu je posebno, upozorila na najave ugrožavanja sistema indirektnog oporezivanja u BiH koji je temelj ekonomske stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju saradnja između BiH i Svjetske banke svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani.

Delegacija Svjetske banke je izrazila spremnost za nastavak i proširenje saradnje, posebno u pogledu reakcije na posljedice pandemije te proces vakcinacije u BiH.

Također je istaknuto da trenutna neizvjesnost može stvoriti negativne utjecaje na ekonomski razvoj i izražena je nada da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.