open-navfaktor-logo
search
Nesavjesni vozači
Tužni prizori u Nacionalnom parku Sutjeska: Usmrtio lane, srnu ostavio da umre
Nacionalni park Sutjeska objavio je na svojoj Facebook stranici fotografije nastale nakon što je neki nesavjesni vozač udario srnu i lane, a potom produžio.
26.06.2021. u 12:32
get url
text

- Nacionalni park Sutjeska je stanište brojnih životinjskih vrsta, a mnoge od njih u ovom periodu na svijet donose mladunčad i odgajaju ih u divljini Parka. Nažalost, često se dešava da zbog nesavjesnih vozača i neprilagođene vožnje prilikom prolaska kroz područje Nacionalnog parka stradaju mnoge jedinke divljih životinja.

Tako je bilo i u ovom slučaju gdje je usmrćena srna sa lanetom i pored postavljene putne signalizacije znakova opasnosti "Divljač na putu", jer samo rijetki pridaju značaj ovom upozorenju na prisustvo divljači u Parku. 

Ovim putem se zahvaljujemo pripadniku DGS-a koji je prijavio slučaj, kao i prolaznicima sa fotografije koji su se, za razliku od počinioca, zaustavili i pokušali pružiti pomoć srni koja je još uvijek davala znakove života. Apel vozačima da voze oprezno i sačuvaju živote! - istakli su iz Nacionalnog parka Sutjeska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.