open-navfaktor-logo
search
Podaci Eurostata
U BiH cijene hrane skoro iste kao u Evropskoj uniji
AUTOR: Faktor/Nezavisne
29.06.2024. u 12:55
get url
text
Cijene proizvoda u prošloj godini su u Bosni i Hercegovini iznosile su 85 odsto od prosjeka cijena u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku.
Kako se navodi u konačnim podacima ove statističke institucije, u okviru projekta "Paritet kupovne moći", nivo cijena u grupi "hrana i bezalkoholna pića" u prošloj godini u BiH iznosio je 85 odsto od prosjeka EU, pišu nezavisne.com.
Tako je od zemalja iz regiona Hrvatska zabilježila najviši nivo cijena hrane koji iznosi 102 odsto, odnosno dva odsto iznad prosjeka EU.
Slijede Srbija (96 odsto od prosjeka EU), Albanija (91), Crna Gora (87), kod kojih su više cijene hrane nego u BiH, dok su u Sjevernoj Makedoniji niže cijene i iznose 68 odsto od prosjeka Evropske unije.
Što se tiče nivoa cijena potrošnih dobara i usluga, Hrvatska bilježi najviši nivo cijena, koji iznosi 76 odsto prosjeka EU, dok Srbija i Albanija bilježe nivo cijena od 68 i 66 odsto.
U Bosni i Hercegovini je nivo cijena 58 odsto evropskog prosjeka, dok u Sjevernoj Makedoniji iznosi 52 odsto.
Iz Eurostata su naveli da se indeksi cijena prikazani u saopćenju zasnivaju na prosječnim godišnjim cijenama, koje se prikupljaju za oko 2.000 uporedivih proizvoda i usluga, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda.
Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne iz Travnika, rekao je za "Nezavisne novine" da je takva situacija da su cijene u BiH realno previsoke.
- Jedan od razloga je taj što mi puno hrane uvozima, ali i cijena one hrana koja se proizvodi u BiH, na domaćim poljima, je značajno porasla iako ne postoje realni razlozi za porast troškova proizvodnje. Ono šta poljoprivrednici ispravno govore jeste da su porasli troškovi života i oni moraju živjeti. Ne postoji ni sistem podrške od različitih ministarstva i institucija kako bi se snizili troškovi proizvodnje, ali i sama cijena prehrambenih proizvoda. Posebno je zabrinjavajuće to što su u zemljama Evropske unije mnogi proizvodi jeftiniji nego u BiH - naglasio je Arnautović.
Prema njegovim riječima, ovo je odgovornost kako lokalnih zajednica, tako i entiteta i države.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.