open-navfaktor-logo
search
Nakon inicijative
U čast žrtava masakra 1995. godine: Na tuzlanskoj Kapiji ponovo će zasjati "Vječna svjetlost"
AUTOR: J. B.
16.05.2024. u 17:41
get url
text
Vječna svjetlost na Kapiji
Vječna svjetlost na Kapiji
Tuzla će ponovo dobiti poseban spomenik u čast 71 žrtve masakra na tuzlanskoj Kapiji, a radi se o "Vječnoj svjetlosti", odnosno reflektoru na Kapiji koji će se paliti u 20.55 sati i gorjeti 71 minutu u čast ubijenih.
Podsjećamo, agresorska granata s Ozrena 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, ubila je 71 osobu, a ranila više od 150. Stradali su uglavnom mladi, a prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine.
"Vječna svjetlost" u Tuzli je gorjela od 1997. do 2001. godine, kada je svjetlo ugašeno i više nije upaljeno.
- Potvrđeno mi je da će "Vječna svjetlost" ponovo biti upaljena 25. maja, na godišnjicu zločina na Kapiji. Ovaj spomenik je osmislio Fatmir Alispahić i godinama je radio dok se jednog dana nije ugasio i zapustio. Sada ga opet očekujemo, kao vrlo bitan elemenat naše kulture sjećanja. Čovjek na putu pravde, istine, argumenata mora biti ustrajan. Koliko god trajalo, na kraju se ipak nešto promijeni - kaže federalni zastupnik Admir Čavalić, koji je prije 13 godina, zajedno s kolegicom Suzanom Hrustić skupio par hiljada potpisa za vraćanje spomenika Vječna svjetlost nad Kapijom.
Čavalić je kasnije, kao gradski vijećnik, skupa sa kolegom vijećnikom Omerom Berbićem kontinuirano insistirao na ovoj inicijativi pa je na kraju usvojen i zaključak na sjednici Gradskog vijeća.
- Prošle godine sam opet kao federalni zastupnik uputio inicijativu ka Gradu Tuzla i upozorio na zaključak. Pred ramazan sam imao susret sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem i tada mi je usmeno obećao da će ove godine biti svjetlosti. Obećanje je ispunio i čovjek je od riječi - zaključio je Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.