open-navfaktor-logo
search
Livanjski kanton
U Centrali SDA održan sastanak zbog problema u Livnu, šta će biti s formiranjem Vlade
Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Livno ostaje pri odlukama i spremna je uzeti učešće u novoj Vladi Livanjskog kantona, ali kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura dvotrećinska većina u Skupštini Livanjskog kantona.
11.12.2023. u 15:30
get url
text

VEZANI TEKST - Zakompliciralo se formiranje vlasti u Livanjskom kantonu, zapelo zbog apetita pojedinaca

Ovo je saopćeno danas iz Kantonalne organizacije SDA Livanjskog kantona u čijem potpisu stoji predsjednik Izvršnog odbora KO SDA Livno Hikmet Hodžić, nakon sastanka održanog u Centrali SDA u Sarajevu. 

Na ovom sastanku trebalo je, prema ranijoj najavi potpredsjednika KO SDA Livanjskog kantona Arifa Kovačevića, biti razgovarano o problemu koji je nastao unutar lokalne SDA.

- Predstavnici Izvršnog odbora KO SDA Livno na današnjem sastanku u Centrali SDA zaključili su da nema potrebne dvotrećinske većine za imenovanje nove Vlade  Livanjskog kantona. Izvršni odbor KO SDA Livno ostaje pri svojim ranijim donesenim odlukama i spremna je da, na osnovu koalicionog sporazuma potpisanog 22. novembra 2023. godine, uzme učešće u novoj Vladi Livanjskog kantona kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura potrebna dvotrećinska većina - kratko je navedeno u današnjem saopćenju koje je potpisao Hodžić. 

Ovaj koalicioni sporazum obuhvatio je Hrvatski nacionalni pomak (koji ima pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpsku slogu i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom. To je 15 ruku u Skupštini Livanjskog kantona od potrebnih 17. 

Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona, tvrdi da će imati 17 ruku kada SDA dostavi ime ministra, na šta se čeka već duže vrijeme. 

Arif Kovačević, koji je potpredsjednik SDA Livanjskog kantona i potpredsjednik Skupštine Livanjskog kantona, nedavno nam je rekao da je zapelo upravo kod Hikmeta Hodžića. 

- Zapelo je kod dijela funkcionera SDA koji žele ostati i u Domu naroda Parlamenta FBiH i držati mjesto u Vladi Livanjskog kantona. Radi se o Hikmetu Hodžiću, koji je i sadašnji ministar u Vladi Livanjskog kantona i delegat u Parlamentu FBiH. On želi da ostane ministar. Mi smo u Kantonalnom odboru SDA donijeli odluku da Gradska organizacija Livno da ime kandidata za novog ministra, ali Hodžić ne želi da sazove sjednicu Gradske organizacije i sada smo u situaciji da ne možemo provesti odluku. Trpimo svi i ostat ćemo bez vlasti. Zbog njegovih ambicija trpi cijela stranka – kazao nam je tada Kovačević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.