open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo trgovine
U FBiH zabilježen pad potrošnje goriva za 21 posto
Svakodnevni rast cijena goriva na svijetskom tržištu ne zaobilazi ni benzinske pumpe Bosne i Hercegovine. 
25.03.2022. u 15:30
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik poručio građanima: Nemoj jadikovati, ugasite automobile, vozite se gradskim prijevozom

U Sarajevu se danas tako litar dizela nije mogao kupiti za manje od 3 KM.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik  gostujući u emisiji Telering na RTRS-u poručio je građanima da ne jadikuju, već da ugase automobile.

- Slušajte, nisam ja valjda jedini koji ovdje ima oči. Ali ja vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, niko nije zaustavio svoj automobil zato što je cijena povećana s 2,30 ili 2,40 na 3,05 ili 3,20 KM. Svi voze automobile i svi se zadnji toga odriču. Ako je to toliki udar, onda se prvo ugasi motor, je li tako? Pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo. Danas ne možete da uđete ni u jedan naš grad i izađete i niko nije pokušao da to uradi – rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Građani odgovaraju Dodiku: Zašto voze, ako im je gorivo skupo?

No, izgleda da lider SNSD-a nije u pravu, jer kako su nam kazali iz Federalnog ministarstva trgovine zabilježen je pad potrošnje goriva.

- U periodu od 14. do 24. marta potrošnja naftnih derivata u cijeloj FBiH opala je za 21,4 posto u odnosu na period od 04. do 14. marta, odnosno, deset dana ranije – rečeno je za Faktor iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su naglasili kako su podaci iskazani za cijelu FBiH i sačinjavaju ukupan zbir naftnih derivata koji se odnosi na PREMIUM bezolovni benzin 95- BAS EN 228-BMB 95, SUPER PLUS bezolovni benzin - BAS EN 228-BMB 98 i Dizel BAS EN 590 (10 ppm).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.