open-navfaktor-logo
search
Ocjenjivanje sposobnosti
U Sarajevu počela NATO godišnja konferencija
Od danas do 15. oktobra 2021. godine u Sarajevu se održava NATO godišnja konferencija po Programu ocjenjivanja operativnih sposobnosti (OCC E&F).
13.10.2021. u 13:30
get url
text

Domaćin godišnje konferencije su Oružane snage Bosne i Hercegovine, uz učešće predstavnika NATO komandi na čelu sa NATO-ovom Vrhovnom komandom savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), kao i predstavnika 28 partnerskih zemalja.

Konferenciju je otvorio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, koji je naglasio važnost OCC E&F programa kao uspješnog mehanizma saradnje i okvira za izvođenje zajedničkih vježbi i obuke sa članicama NATO-а, gdje partnerske zemlje imaju priliku izgraditi vojne sposobnosti i povećati uzajamno povjerenje.

Cilj održavanja konferencije predstavlja razmjenu informacija o dostignutim rezultatima u okviru OCC E&F programa i alata koji podržavaju evaluaciju jedinica i aktivnosti svake od zemalja partnera, te koordinaciju predstojećih aktivnosti po navedenom programu.

NATO Program operativnih sposobnosti je mehanizam Programa "Partnerstvo za mir" kroz koji se vrši obuka i ocjenjivanje unaprijed deklariranih jedinica prema NATO standardima. Oružane snage Bosne i Hercegovine su od 2011. godine počele sa primjenom OCC E&F programa i do 2018. godine je uspješno certificirano 11 jedinica OS BiH koje su od NATO ocjenjivača ocijenjeni kao borbeno spremni, a od 2018. godine OS BiH su u procesu ocjenjivanja i certificiranja jedinice nivoa bataljona (INF-L-BNG), koja je planirana da 2022. završi četverogodišnji ciklus ocjenjivanja.

Ovaj program je u sinergiji sa Partnerskim ciljem Oružanih snaga BiH "Doprinos borbenom jedinicom", kao i smjernicama Ministarstva odbrane BiH da, najkasnije do 2023. godine, Oružane snage BiH imaju osam posto spremnih pripadnika za učešće u NATO-vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.