open-navfaktor-logo
search
Protiv "zuluma i nepravde"
U Sarajevu počeli protesti: Nekoliko stotina građana ispred zgrade Parlamenta BiH
Nekoliko stotina građana okupilo se na Skenderiji danas gdje će krenuti u mirnu šetnju ka državnim institucijama Bosne i Hercegovine u znak protesta zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga ili, kako kažu organizatori, "zuluma i nepravde".
06.07.2022. u 16:26
get url
text

Okupljeni građani skandirali su "Hoćemo pravdu", "Dosta smo trpjeli" i "Počnite raditi".

Ovo okupljanje ranije je najavio šef pokreta Vjera, narod, država Sanin Musa.

On je u objavi na Facebooku održavanje skupa uz poruku da "vlastodršci moraju čuti glas i osjetiti gnjev naroda".

Musa je danas istakao kako su HDZ i SNSD osnovne kočnice napretka države, ali da im nije trebalao puno za dogovor kada je u pitanju bilo povećanje plaće. Kako dodaje, traže "samo malo pravde i poštenja".

- BiH nije siromašna država. Ona je bogata ržava. Kada bi se bogatstvo ravnomjerno raspoređivala prema stanovnicima bila bi jedna od bogatijih država Evrope – naveo je Musa.

Munir Isaković ističe kako 12 godina prima po 403 KM, a da su političari sebi za nekoliko sati izgasali povećanje plate za 500 KM.

- Shodno tome pozivam vlast da prestane sa diskriminacijom, Ujedinjene nacije su nam dali alatku, gospodo ima da je implementirate. Osobe sa invalidditetom u BiH su ispod svake margine. Pozivam zakonodavce da se osobe s ainvaliditetom ocijenjuju isključivo po invalidnosti. Gospodo, nama ne treba sadaka, hoćemo život dostojan čovjeka. I mi imamo pravo na porodicu, da se neko brine o nama, da jedemo. Ne treba nam sadaka, samo ono što je garantovano Konvencijom prava osoba sa invaliditetom - poručuje Isaković.

Prisutnima su se obratili i mnogi drugi građani.

{$galerijaFotografija}

Kako kažu, za vlast imaju 14 zahtjeva:

- Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

- Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

- Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

- Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

- Izmjenu Zakona o platama - razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije. Povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka.

- Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

- Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

- Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

- Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

- Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

- Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

- Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

- Prednost pri zapošljavanju.

- Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100 posto.

Inače, protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

 

0J4A4705.JPG
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.