open-navfaktor-logo
search
Počelo mu suđenje
U timu banjalučkog advokata optuženog za malverzacije čak pet branilaca
Stojan Vukajlović, advokat iz Banje Luke i bivši odbornik SNSD—a u banjalučkoj gradskoj skupštini, okupio je tim od čak pet advokata koji će tokom predstojećeg sudskog postupka pokušati dokazati njegovu nevinost.
07.06.2022. u 14:16
get url
text

Njemu je danas u Okružnom sudu Banja Luka počelo suđenje, a optužen je za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju.

Optužnicu protiv Vukajlovića je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Tereti se da je zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banja Luka Nebojšom Pejovićem dogovarao kupovinu nekretnina Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenje za boračko-invlalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banja Luka. Šmitran je ranije osuđen zbog malverzacija sa subvencijama i pomoći iz gradskog budžeta, a supruge poginulih boraca Vojske RS-a su ga optuživale da ih je uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan, dok je on to negirao tvrdeći za sebe da je "neodoljivi ljubavnik".

U optužnici protiv Vukajlovića se navodi da je u predmetu Osnovnog suda u Banjoj Luci, a na kojem je radio sudija Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima grada Banja Luka protiv Miloša Šmitrana, radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, dogovorio učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač, onemogući ostale da učestvuju i kupi nekretnine za pola njihove procijenjene vrijednosti.

- Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos - stoji u optužnici.

Sudija Pejović je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom, te je osuđen na godinu dana zatvora, novčanu kaznu od 40.000 KM, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.