open-navfaktor-logo
search
Na 12 mjeseci
U Tuzlanskom kantonu sa biroa zaposlili 71 mladog ljekara, bruto plaća 2.700 KM
Potrebu za kadrom iskazalo je osam domova zdravlja s područja TK, dvije bolnice i Zavod za javno zdravstvo TK
AUTOR: J. B.
24.06.2024. u 15:06
get url
text
Mladi ljekari dobili posao
Mladi ljekari dobili posao
U Tuzli su danas potpisani ugovori o zapošljavanju 71 ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (TK), a novac za ovaj projekat osigurali su su Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK i Federalni zavod za zapošljavanje.
- ZZO TK ukupno je izdvojio 2,5 miliona KM, što predstavlja dvije trećine od potrebnih sredstava. Radi se o iznosima od otprilike 2.700 KM mjesečno po jednom ljekaru. Ovaj proces prijema je značajan, jer imamo prirodan odliv ljekara iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i drugih zdravstvenih ustanova.
Naredne godine 100-ak ljekara iz UKC-a ide u penziju, a samo jedan dom zdravlja će u narednoj godini penzionisati 35 ljekara. Dakle, stvar je potrebe da svaki od 71 ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje TK bude zaposlen. Zdravstvenom sistemu su neophodni ljekari, a njima je ovo prilika za sticanje iskustava da bi aplicirali za specijalizacije, da bi tako nadomjestili odlazak ljekara - kaže Denis Husić, direktor ZZO TK.
Belmin Šljivić
FOTO: J. Bojić
Belmin Šljivić jedan je od doktora medicine koji su dobili posao zahvaljujući ovom projektu, a on će raditi u UKC-u Tuzla.
- Medicinski fakultet sam završio prošle godine, u roku, a posao sam dobio zahvaljujući projektu koji je uslijedio nakon inicijative koju su u Skupštini TK pokrenuli zastupnici Lejla Vuković i Smajo Mandžić, kao i institucija koje su sve ovo provele u djelo. Dobili smo priliku da se radno ostvarimo, steknemo znanja i iskustva, a da to učinimo ovdje, odnosno ne moramo ići i liječiti stanovnike drugih zemalja - kaže Belmin Šljivić.
On kaže da bi u budućnosti volio raditi u UKC-u Tuzle i baviti se hirurgijom jer je kao student razvio ljubav prema toj grani medicine.
- Biti na evidenciji biroa za zapošljavanje je iscrpljujući proces. Završetkom fakulteta mnoge obaveze su prestale, a svi znamo koliko je studij medicine zahtjevan. Kada je sve to stalo, prolazi nam vrijeme, nemamo primanja i opterećujemo roditelje. Istovremeno puni smo energije, a nemamo gdje tu energiju da ispoljimo. Nikada neću biti mlađi nego sad i nikada neću imati više elena da učim nego sad, tako da je ovo svakako nešto veoma pozitivno za nas - zaključio je Šljivić.
Projekat je pokrenut skupštinskom inicijativom, nakon koje je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila zaključak i dala nalog nadležnim kantonalnim ustanovama da krenu u realizaciju.
Prema riječima Miralema Softića, direktora Službe za zapošljavanje TK, broj nezaposlenih ljekara se stalno mijenja u skladu s potrebama tržišta rada, a najčešće varira između 40 i 50. On je najavio da će, u skladu sa usvojenim zaključkom Skupštine TK, realizacija ovog projekta biti nastavljena i u buduićnosti.
- Potrebu za doktorima medicine iskazalo je osam domova zdravlja, UKC Tuzla, Opća bolnica "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Svi ljekari će ugovore potpisati na 12 mjeseci. Prijemom ovog broja ljekara zdravstvene usluge će svakako biti efikasnije i kvalitetnije za osiguranike u TK - kaže Melika Saračević, sekretar Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.