open-navfaktor-logo
search
Nadohvat ruke
Elektronski zdravstveni karton od sada dostupan u TK: Zašto je potreban potpis, šta sve donosi pacijentima...
Klasične uputnice odlase u historiju, a svi nalazi bit će dostupni na uvid pacijentima kad god požele
AUTOR: J. B.
07.06.2024. u 07:50
get url
text
Screenshot portala
Screenshot portala
Nosioci zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu od sada mogu pristupiti svom medicinskom kartonu u elektronskoj formi putem Portala pacijenta "Moje zdravlje". Da dobiju pristup svojim podacima u elektronskoj formi, potrebno je da izvrše registraciju potem web stranice Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, obave verifikaciju putem e-maila, a zatim posjete poslovnicu ZZOTK i tamo potpišu zahtjev.
- Potpis u poslovnici ZZOTK mora se obaviti lično da bi ispoštovali odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH. To traje veoma kratko, a vrši se provjera uvidom u elektronsku zdravstvenu legitimaciju i ličnu kartu da se spriječe bilo kakve prevare. Time se završava sva procedura te svaki osiguranik dobija pogodnosti koje su donedavno bile nezamislive - kaže Denis Husić, direktor ZZOTK.
Digitalni karton će uveliko olakšati pacijentima u liječenju i ostvarivanju prava, ističe Husić, s obzirom na to da će biti omogućen uvid u medicinsku dokumentaciju, nalaze, uputnice, ali i termine naručivanja za specijalističke preglede.
- Svako će imati direktan uvid u svoje dijagnostičke pretrage, obavljene radiološke procedure poput CT-a, magnetne rezonance, oftalmologije te uvid u laboratorijske i mikrobiloške nalaze. Također, pacijenti će na uvid imati vrijeme zakazanih dijagnostičkih pregleda, odobrenja u vezi s ortopedskim pomogalima, dijabetečari će imati uvid u odobrenja u vezi s trakicama, senzorima, iglicama... Dakle, čim vide da im je nešto odobreno, mogu ići u apoteku i podići što im je propisano. Nakon laboratorijskih nalaza rezultati idu direktno u sistem, ukoliko su nalazi dobri, nema potrebe za dodatnim odlascima ljekaru. Naprimjer, ukoliko ste se zakazali za CT dijagnostiku, kada se zahtjev odobri, dobit ćete obavijest s terminom i lokacijom gdje da se javite - pojašnjava Husić.
Dakle, neće više biti klasičnih papirnih uputnica, pa nema nepotrebnih odlazaka ljekarima i stvaranja gužvi. Sve je nadohvat ruke uz pomoć mobilnog telefona ili računara.
- Dakle, svaki pacijent imat će pristup svojim ličnim podacima i slobodu da s njima rapolaže kako želi. Sve što je u sistemu bit će dostupno na uvid u elektronskoj formi i te nalaze možete dati na uvid kome želite - zaključuje Husić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.