open-navfaktor-logo
search
Predati 29. januara
U Ustavnom sudu FBiH predmeti koji se tiču vođenja sjednica Zastupničkog doma FBiH u fazi pripreme za rješavanje
Opozicija je i na osmoj i na devetoj sjednici Zastupničkog doma ukazivala kako ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) za vođenje sjednice nije u skladu sa Poslovnikom.
AUTOR: Autor: E. Duvnjak-Šalaka
04.04.2024. u 07:49
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
FOTO: Faktor
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić 29. januara podnijela je dva zahtjeva za rješavanje spora koji se tiču propusta u radu 8. i 9. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je potvrđeno za Faktor iz Ustavnog suda Federacije, ovi predmeti su u fazi pripreme za rješavanje.
Zahtjevi su predati u vezi sa ovlaštenjem za vođenje sjednice, radnim tijelima, sazivanja radnih tijela.
Opozicija je i na osmoj i na devetoj sjednici Zastupničkog doma ukazivala kako ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) za vođenje sjednice, a koje mu je dala Mirjana Marinković-Lepić (NS) koja je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće u septembru prošle godine, nije u skladu sa Poslovnikom.
Kada je Boškoviću u novembru, prije odlaska na bolovanje, prenijela sva ovlaštenja, nije o tome konsultirala i dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH), nije je ni obavijestila, čime je prekršen Poslovnik Zastupničkog doma FBiH.
Kada je Marinković-Lepić u januaru zaključila bolovanje i došla na posao, prisustvovala je devetoj sjednici, ovlaštenja je prenijela Boškoviću za vođenje sjednice, a saglasnost za to nije dobila od Gabele.
Zapravo, Gabela je obrazložila na sjednici da nije imala potrebu odazvati se na sastanak sa Marinković-Lepić u vezi sa ovlaštenjem za vođenje sjednice jer Marinković-Lepić nije trebala njene konsultacije ni prvi put.
Iako je sve vrijeme na devetoj sjednici Marinković-Lepić tvrdila da je sve po Poslovniku, ovlaštenje predato Boškoviću, ona je potpisala utvrđeni dnevni red, a ne Bošković.
- Zahtjev 39 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za rješavanje spora u vezi sa sazivanjem i održavanjem 8. redovne sjednice Zastupničkog doma FBiH održane 22. januara 2024. godine, podnesen je 29. januara 2024. godine.
Zahtjev 40 zastupnika Zastupničkog doma PFBiH za rješavanje spora u vezi sa sazivanjem i održavanjem 9. redovne sjednice Zastupničkog doma FBiH održane 24. januara 2024. godine, podnesen je 29. januara 2024. godine.
- Predmeti su trenutno u fazi pripreme za rješavanje. Nakon što budu pripremljeni od sudije izvjestioca, bit će uvršteni na sjednicu Suda u smislu njihovog rješavanja.
Kada Sud donese odluke u navedenim predmetima iste će biti dostavljene strankama u postupku, objavljene na službenoj web stranici Suda i u Službenim novinama Federacije BiH - rekao nam je Zaim Osmanović, sekretar Ustavnog suda Federacije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.