open-navfaktor-logo
search
Kršenje propisa
Bišćević Tokić danas Ustavnom sudu FBiH predaje apelacije zbog posljednjih sjednica Zastupničkog doma FBiH
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmina Bišćević Tokić (SDA) predat će danas dvije apelacije Ustavnom sudu FBiH, potvrdila je za Faktor. Apelacije su u vezi sa načinom vođenja osme i devete sjednice Zastupničkog doma, sazivanja radnih tijela...
29.01.2024. u 13:55
get url
text

- Predat ću dvije apelacije Ustavnom sudu FBiH. Jednu za osmu redovnu sjednicu a drugu za devetu redovnu sjednicu a sve u vezi sa ovlaštenjem za vođenje sjednice, radnim tijelima, sazivanja radnih tijela, zaključaka i budžeta koji je došao u hitnoj proceduri - kazala je Bišćević-Tokić.

Opozicija je i na osmoj i na devetoj sjednici Zastupničkog doma ukazivala kako ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) za vođenje sjednice a koje mu je dala Mirjana Marinković Lepić (NS) koja je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće u septembru prošle godine, nije u skladu sa Poslovnikom.

Kada je Boškoviću u novembru, prije odlaska na bolovanje, prenijela sva ovlaštenja, nije o tome konsultirala i dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH), nije je ni obavijestila, čime je prekršen Poslovnik Zastupničkog doma FBiH. 

Kada je sada u januaru zaključila bolovanje i došla na posao, prisustvovala devetoj sjednici, ovlaštenja je prenijela Boškoviću za vođenje sjednice a saglasnost za to nije dobila od Gabele. Zapravo, Gabela je obrazložila na sjednici da nije imala potrebu odazvati se na sastanak sa Marinković-Lepić u vezi sa ovlaštenjem za vođenje sjednice, jer Marinković-Lepić nije trebala njene konsultacije ni prvi put.

Iako je cijelo vrijeme na devetoj sjednici Marinković-Lepić tvrdila da je sve po Poslovniku, ovlaštenje predato Boškoviću, ona je potpisala utvrđeni dnevni red a ne Bošković.

- Marinković Lepić je na devetoj sjednici koju je vodio Bošković utvrđeni dnevni red potpisala i dostavila zastupnicima - kazala je Bišćević-Tokić.

Na sjednici su predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu donijele zaključak da je ovlaštenje Boškovića za vođenje sjednice legalno a u zaključku je navedeno da "ako neko pitanje organizacije u rada Doma nije uređeno Poslovnikom, uređuje se zaključkom Zastupničkog doma".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.