open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Odbijen Fortin zakon koji pogoduje Čovićevom zetu, protiv bio i SNSD
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koje između ostalog predviđaju neograničen broj mandata rukovodstvu agencije na čijem je čelu zet lidera HDZ-a Dragana Čovića Davorin Primorac.
28.02.2024. u 16:36
get url
text

Prethodno je nadležna Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma dala negativno mišljenje na ovaj zakon, kojeg je predložilo Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Edin Forto (Naša stranka), a potom usvojilo Vijeće ministara BiH. Negativno mišljenje komisije dato je zahvaljujući protivljenju članova koji dolaze iz opozicionih stranaka. 

Zastupnički dom je danas glasao o negativnom mišljenju, koje je usvojeno i općom i entitetskom većinom glasova, te se smatra da je prijedlog zakona odbijen. 

Za negativno mišljenje, dakle protiv ovog zakona, osim opozicije glasali su i zastupnici iz SNSD-a, dok su suzdržani bili iz NiP-a.

Protiv negativnog mišljenja komisije, odnosno za zakon, bili su zastupnici HDZ-a, SDP-a i Naše stranke.

Upravo SDP, NiP, Naša stranka, SNSD i HDZ čine vladajuću koaliciju na državnom nivou koja ni u ovom slučaju nije bila jedinstvena, kao što nisu bili jedinstveni ni unutar stranaka "Trojke". 

Glasanje o BHANSA-i

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.