open-navfaktor-logo
search
Krenuli 3. jula
Učesnici Marša mira Sarajevo - Potočari nastavili pohod prema Nezuku
Učesnici desetog Marša mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija" u organizaciji Udruženja "Svjedoci svog vremena", jutros su nastavili pohod iz Javorija.
06.07.2022. u 09:26
get url
text

Oni su iz Sarajeva 3. jula krenuli na osmodnevni put dug više od 280 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Predsjednik Udruženja "Svjedoci svog vremena" Muhamed Papić istakao je da se četvrtog dana pohoda svi učesnici osjećaju dobri i zdravo. Na put ih je krenulo 22, ali će im se tokom pohoda priljučiti još devet osoba.

- Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti i želimo pokazati šta čovjek čovjeku ne smije da uradi - poručio je.

Prema planu, učesnici će 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2022. koji će organizira u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine 11. jula će u Potočarima biti ukopano 50 žrtava genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.