open-navfaktor-logo
search
Odricanje od civilizacijskih tekovina
Udruženja žrtava pisala mađarskom šefu diplomatije: Duboko ste uvrijedili žrtve genocida
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 09:04
get url
text
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto
Udruženja žrtava, odnosno Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Žena Podrinja, Srebreničke majke i Žene Srebrenice uputila su pismo mađarskom šefu diplomatije Peteru Szijjartu koji je potvrdio da će Mađarska u UN-u glasati protiv Rezolucije o Srebrenici.
- Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.
Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim - saopćeno je iz udruženja žrtava.
Nisu to, kako su dodali, učinile ni presude UN sudova.
- Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine.
Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Također, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid - zaključili su u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.