open-navfaktor-logo
search
Odlaze raditi van BiH
Ugostitelji u potrazi za konobarima: Ove godine je bolje, imamo radnike iz Azije, plaća i do 2.000 maraka
Nestašica konobara ne traje od jučer, treba sjesti sa ljudima pa pregovarati povećanje plaće i stimulanse da ne odlaze u sezoni, kaže Hadžić
AUTOR: A.G.-Z.
12.06.2024. u 18:54
get url
text
Oglasi za posao u kojima se traži konobari, sa iskustvom ili bez njega, preplavili su tržište rada u Bosni i Hercegovini, a takvo stanje traje već dugo vremena.
Dok poslodavci duž Jadranske obale ovih dana užurbano traže radnike, jedan poznati ugostitelj iz Travnika nudi konobaru mjesečnu plaću od čak 1.600 do 2.000 maraka.  
Prema riječima predsjednika Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amira Hadžića, oduvijek je crnogorsko i hrvatsko primorje odvodilo naše konobare na tri mjeseca u sezoni.
To je, govori Hadžić, bilo normalno, međutim on ističe da sad i unutrašnjost Hrvatske ima "jako" ugostiteljstvo "a nema kadra pa nam vuče puno radnika".
- Da ne govorim o Zapadu. Najveća kritika ide poslodavcima. Nestašica konobara ne traje od jučer. Treba sjesti sa ljudima pa pregovarati povećanje plaće i stimulanse da ne odlaze u sezoni. Treba se dogovarati o iznosu. Sada je već kasno. O tome treba misliti u februaru, martu.
Također, vlast je odavno trebala smanjiti obaveze na lične dohotke -  smatra Hadžić.
Prema njegovim riječima, najniža plaća konobara u ugostiteljstvu je u našoj zemlji 1.200 maraka, a njenu visinu određuje je li u pitanju početnik ili profesionalac.
- Nema ispod ovog iznosa. Istu plaću ima i pomoćni  radnik u kuhinji. Kvalitetne kuhare u hotelijerstvu plaćamo od tri pa i do 4.000 maraka - kazao nam je Hadžić.  
Sarajevski ugostitelj i predsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo Amar Trbović kazao je da potražnje za konobarima ima, ali ne u mjeri kakva je postojala prošle godine. 
- Sada je dobro jer ima par firmi koje dovode radnike iz Azije tako da će od ove godine u većoj mjeri biti uvezeni strani radnici tako da nećemo imati problema kao prošle i pretprošle godine - kazao nam je Trbović. 
Plaća koja im se nudi je, ističe, 1.200 maraka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.