open-navfaktor-logo
search
Nagli pad porudžbina
Mercedes otpušta više od 1.000 radnika
AUTOR: B92
24.05.2024. u 14:49
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Kompanija Mercedes želi da ukine više od 1.000 radnih mjesta. Slične mjere su već sprovedene u njemačkim fabrikama koje se nalaze u Sindelfingenu i Bremenu.
Ekonomska situacija se ubrzano pogoršava, a sada je pogođeno i vodeće ime u automobilskoj industriji Mercedes-Benz.
Suočen sa naglim padom porudžbina, Mercedes je najavio više od 1.000 otpuštanja sa radnih mjesta i skraćeno radno vrijeme u noćnim smjenama u jednoj od svojih njemačkih fabrika, prenose njemački mediji.
Vijest je odjeknula kao grom: važna filijala svjetski poznatog proizvođača automobila u Dizeldorfu završava noćnu smjenu u proizvodnji od oktobra. Ali to nije sve.
Osim toga, svi radnici na određeno vrijeme bi trebalo da ostanu bez posla. Ova odluka nije iznenađenje, već reakcija na stalnu averziju prema kupovini koja stvara probleme mnogim kompanijama širom svijeta.
Konkretno, fokus je na fabrici kombija Mercedes-Benz u Dizeldorfu, koja se smatra najvećom te vrste na svijetu.
Tamo će biti otpušteno oko 1.200 radnika na određeno vrijeme. Iako u Mercedesu naglašavaju da to neće uticati na njihovu stalnu radnu snagu, to je ozbiljan udarac za mnoge radnike koji u grupi rade na određeno vrijeme.
Međutim, mjere ne utječu samo na Dizeldorf. Prošle godine obustavljen je noćni rad u fabrici Mercedesa u Sindelfingenu. Bremenska fabrika je takođe bila prinuđena da prilagodi proizvodnju iz drugih razloga.
Uticaj ovih odluka na radnike i region je značajan. Gube se poslovi, a neizvjesnost u budućnost raste. Međutim, čini se da je neophodno da se Mercedes-Benz suoči sa izazovima trenutne ekonomske situacije.
Vijest o masovnim otpuštanjima u Mercedes-Benzu je upozorenje cijeloj industriji i naglašava ozbiljnu situaciju u kojoj se nalaze mnoge kompanije, prenose njemački mediji.
Kako će se situacija razvijati i kakve će posljedice imati na njemačku privredu u cjelini, ostaje da se vidi, pišu njemački mediji, prenosi B92.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.