open-navfaktor-logo
search
Bez značajnijih promjena
UIOBiH: Prekogranični promet roba nije otežan nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor
Sektor za carine Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) ne raspolaže informacijama o otežanim uslovima prekograničnog prometa roba nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor.
14.01.2023. u 10:02
get url
text
BiH granica, kotrola
BiH granica, kotrola

Također, navode da nemaju informacije da li se u narednom periodu očekuju značajnije promjene po tom pitanju.

Ističu da trenutno nema većeg prometa roba i teretnih motornih vozila nego što je to bilo do sada, osim što je bio pojačan promet putnika usljed novogodišnjih i božićnih praznika, što je uobičajeno u tom periodu. 

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru Paulo Rangel ranije je izjavio za Fenu da ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između šengenskog prostora i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu granicu.

Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Evropske unije još više približiti BiH, što je dobro za zemlju koja očekuje da postane članice EU, te smatra da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu i Evropske komisije prošle godine su najavili da će EU od maja 2023. uvesti automatizirani elektronski sistem pod nazivom "European Travel Information and Authorisation System" (ETIAS), koji će služiti za putovanja u šengenski prostor za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU. Taj sistem će vrijediti za sve države koje imaju bezvizni režim s EU, što uključuje BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Navedeno je da će ETIAS služiti za brže i efikasnije procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, bolju kontrolu epidemijskih rizika te efikasnije procedure upravljanja granicama.

Šengenski prostor je područje slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojeg nema granica za putnike, osim u vanrednim okolnostima. Šengen obuhvaća 27 država: 23 države EU i četiri izvan nje: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Samo četiri države članice Evropske unije nisu dio Šengena: Irska, koja je izašla iz njega, te Bugarska, Kipar i Rumunija, koje tek trebaju postati dio Šengena.

Hrvatska se u januaru 2023. pridružila šengenskom prostoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.