open-navfaktor-logo
search
Analiza
Uloga SPC-a u BiH: Zaštita i blagosiljanje zločinaca, otimanje teritorija, provokacije u Srebrenici...
Pred pravoslavnom crkvom u Srebrenici sinoć je organiziran koncert, uprkos činjenici da je jučer 11. jula u Memorijalnom centru Potočarima klanjana dženaza i ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida u Srebrenici i da se cijeli svijet prisjećao svirepih zločina koje su počinili pripadnici vojske i policije RS-a.
12.07.2023. u 21:15
get url
text
Škorpioni, blagoslov SPC, zločini, Srebreničani
Škorpioni, blagoslov SPC, zločini, Srebreničani

VEZANI TEKST - Peštalić: Kad pomislimo da ne mogu gore, organizuju koncert pred crkvom s pjesmama koje daju inspiraciju za nove pokolje

- Za ovo nema opravdanja. Kad pomislimo da ne može gore i da ne mogu gore, SPC organizira koncert ispred svog objekta s pjesmama koje daju inspiraciju za nove pokolje. Zovu me majke Srebrenice. Zovu me brojni ljudi. Ne plašimo se, ali smo šokirani količinom mržnje prema Bošnjacima. Radi se o ološu koji se okuplja oko crkve. Ovo pravoslavnoj crkvi samo nanosi veliku ljagu. Sveštenstvo na čelu sa vladikom Hrizostomom treba reagirati i ovo osuditi. To je najmanje što mogu učiniti, ako je ostalo barem malo razuma i ljudskosti - poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić. 

Srebrenicom su se sinoć orile nacionalističke pjesme. I nije to prvi put. Znaju Bošnjaci koji tamo žive da nije nažalost ni posljednji. 

I ne samo u Srebrenici, već u svim mjestima u entitetu RS, gdje su se Bošnjaci vratili na svoja prijeratna ognjišta. Provokacije su i u Prijedoru, u Višegradu...

U manastiru Karno kod Srebrenice, gdje je Luka Babić iguman, godinama se okupljaju pripadnici četničkih pokreta i proruskih udruženja, što on uopće i ne skriva. U decembru 2021. godine Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini, posjetio je Srebrenicu gdje je provocirao i sa igumanom Babićem pjevao četničke pjesme.

Na društvenim mrežama Marković je tada objavio snimak.

"Šta se ono u Bosni pokraj Drine zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina", pjevao je Marković, a iguman Luka mu se pridruživao, te sa osmijehom odobravao njegovu pjesmu.

Iguman Luka odlikovan je prošle godine "Zlatnim ordenom Dragoljuba Draže Mihailovića" na Ravnoj Gori, gdje su pripadnici zloglasnog četničkog Ravnogorskog pokreta priredili još jedno nacionalističko orgijanje u čast ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.  

U oktobru prošle godine tokom obilježavanja krsne slave Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici održana je litija ulicama grada tokom koje su sveštenici zaustavili se ispred zgrade u kojoj su smještene prostorije SDA Srebrenica i osveštali ih! Jasna je to poruka da SPC nije odustao od namjere da ono što nisu u ratu i agresiji uništili i pokrstili da to urade u miru.

VEZANI TEKST - SPC i Pavle bili su sponzori svih zločina: Patrijarh koji je blagosiljao zločince Karadžića, Mladića i Arkana

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je prošle godine osuđenog ratnog zločinca i čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja. Crkveno odlikovanje Šešelju je dodijelio vladika bački Irinej koji je poručio da mu je "pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden".

Prošle je sedmice utjecajna britanska zastupnica Alicia Kearns govoreći u Britanskom parlamentu upozorila da SPC švercuje oružje na Kosovu. SPC se nije oglasio povodom ovoga. Baš kao što šute i na posljednje provokacije u Srebrenici. 

A početkom ove godine, mitropolit dabrobosanski Hrizostom napustio je Međureligijsko vijeće BiH, tvrdeći kako se vjernici SPC-a, odnosno Srbi u Sarajevu danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj gdje su tada, kako je kazao, bili izloženi napadima "neonacista". 

Neposredni mu je povod bilo to što su sredinom januara na dva automobila s registracijskim oznakama gradova iz Srbije u centru Sarajeva probušene gume. Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojeg je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

No za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja "stravičan" čin izjednačen s neonacističkim terorom. Bušenje guma je "stravično", a pjevanje nacionalističkih pjesama u Srebrenici na dan dženaze i godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima, Hrizostomu očigledno ne smeta. 

Kako prije tri decenije tako i danas. SPC direktno ili prešutno podržava zločine. Stoji iza svih provokacija, unošenja smutnje i dizanja tenzija kako u BiH, tako i na Kosovu i u Crnoj Gori. 

Patrijarh Pavle, podsjetimo, nikada se nije oglasio povodom brutalne agresije na BiH, koju je SPC na čelu s njim podržavao. Nikada se nije oglasio o genocidu u Srebrenici, o opsadi Sarajeva. Međutim, oglasio se i to oštrim porukama međunarodnoj zajednici tražeći od nje da štiti porodicu osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

S početka 90-ih nikada nije reagovao kada su popovi blagoslovili oružje i paravojne snage za agresiju i borbu protiv Bošnjaka. Nakon genocida u Srebrenici, patrijarh Pavle je pričešćivao Karadžića i Ratka Mladića.

U Srebrenicu je nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić sa pripadnicima tzv. Vojske RS-a počinio genocid, prvi ušao vladika Vasilije Kačavenda. Bilo je to 13. jula 1995. godine. 

- Želim da čestitam gospodinu generalu i preko vas hrabroj srpskoj vojsci koji su u svakoj prilici spremni poteći i na strašnom mjestu opstojati u odbrani vječnih ideala vjere naše pravoslavne, imena Srbinom i otadžbine, koji hrabro nose krst časni da bi dobili slobodu zlatnu. Da im izrazite moju zahvalnost što su staru srpsku Uroševu prijestolnicu oslobodili od nekrsta. Nije bez razloga što i Hrvati ponovo kukaju što Srebrenica opet postaje srpska - rekao je Kačavenda. 

Tog 13. jula dok je Kačavenda slavio "oslobađanje" Srebrenice u Kravicama je zvjerski ubijeno 1.200 Bošnjaka. Žene i djeca su deportovani prema Kladnju. 

- Krv vapije za osvetom. Sveteći se srpski narod rušio je najmoćnije imperije. I evo dočekujemo radosne dane polako približavajući se trenutku kada će se ponovo poslije Kosovske bitke ujediniti i vaspostaviti srpska država, da li će biti velika ili mala, nije važno, neka bude onolika da u njoj Srbi mogu slobodno da žive, dišu i rade - reako je on te poručio: 

- Bože daj da mi braći Grcima uzvratimo da oslobode Kipar od Turaka, da oslobode Konstantinopolis, da ponovo bude centar, žiža pravoslavne duhovnosti. Našem narodu Bog se približio. Osjećamo da je Bog sa nama. Zar nije čudo Božije da poslije tolikih žrtava da samo oko Srebrenice, stare srpske prijestolnice Uroša nejakoga, da evo za samo tri dan oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupiranu od Osmanlija. Tamo gdje je časni krst sijao ostavili su ruglo polumjeseca. 

Krajem juna 1995. godine pripadnike zloglasnih Škorpiona, prije polaska u akciju blagosiljao je sveštenik SPC-a. Na videosnimku otac Gavrilo, starješina manastira Privina Glava na Frškoj Gori, blagosilja članove jedinice riječima:

- Braćo, Turci se povampiriše. Hoće srpske svetinje. Daj vjernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda.

I savladali su. Strijeljali su Srebreničane Dinu Salihovića (16), Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (17), Jusu Delića (25), Smaila Ibrahimovića (35) i Sadika Salkića (36).

Kada se 2005. godine pojavio snimak egzekucije na stratišu Godinjske Bare kod Trnova povele su se žestoke rasprave u Srbiji, a jedna od njih je bila i uloga SPC-a u zločinima. 

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, kritikovao je tada SPC.

- Ako je Crkva ono što se crkvom predstavlja, onda mi, kao pristojni ljudi, toj instituciji ništa ne dugujemo i sa njom nećemo ništa da imamo. Da li je do njih stigla vijest da oni koji treba da krste našu decu, da nas vjenčavaju i sahranjuju - blagoslove zločince. U čije ime su to uradili. U moje nisu. Neka kažu patrijarh i Sinod u čije su i da li se sa tim slažu. Sve dok šute pred tim slikama, oni šalju poruku da ne vide ništa što bi trebalo da osude - poručio je tada Jovanović. 

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo početkom ove godine izjavio je da je SPC na vlasti u Crnoj Gori od parlamentarnih izbora 2020. godine i da, zajedno s "prosrpskim političkom blokom", ima cilj da "slomi ustavni poredak" i da "anektira" Crnu Goru Srbiji. Prethodne vlasti su, po Mihailovim riječima, jedine odgovorne što je Crkva Srbije desetljećima devastirala crnogorske pravoslavne hramove i crkve, brišući svaki trag kulture i tradicije Crne Gore.

Podsjetimo i da je 2021. Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru, čemu se protivio veliki broj građana Cetinja i Crne Gore koji su protestovali i postavili barikade kako bi to spriječili. Na kraju su patrijarh SPC-a Porfirije i mitropolit Joanikije na Cetinje stigli sa dva vojna helikoptera te su pod jakom policijskom pratnjom provedeni u manastir. 

Srpska pravoslavna crkva izgubila je 1995. godine sudski spor u Parizu, nakon što je podnijela tužbu protiv listova Libération, Le Monde, Le Figaro zbog objavljivanja tekstova u kojima ju se optužuje za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Evropi, a vjerovatno i u svijetu da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.