open-navfaktor-logo
search
Nije utvrđena cijena
Umjesto smanjenja cijene grijanja od Vlade Kantona Sarajevo građanima - izvinjenje
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo upućuje izvinjenje korisnicima centralnog grijanja, saopćeno je danas iz Press službe KS.
14.04.2023. u 12:10
get url
text

Kako navode, Vlada Kantona Sarajevo na Trećoj sjednici formirala je Neovisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja KJKP Toplane Sarajevo. To tijelo ima zadatak da na bazi smanjenja cijene prirodnog gasa za II kvartal i ostalih kalkulativnih elemenata Toplana utvrdi konačan prijedlog smanjenja cijene centralnog grijanja.

- Neovisno stručno tijelo je započelo s radom odmah nakon imenovanja i u toku su aktivnosti koje trebaju rezultirati smanjenjem cijene grijanja. Istovremeno, a kao pripremu za efikasan rad Neovisnog stručnog tijela, Toplane Sarajevo su napravile svoj izračun utjecaja smanjenja cijene gasa na cijenu usluge grijanja i dostavili ga ovom tijelu i Ministarstvu.

Kako do danas još nije usaglašen prijedlog konačnog smanjenja cijene grijanja, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS upućuje izvinjenje svim korisnicima usluga Toplana i mole za razumijevanje - navodi se u saopćenju.

Kako naglašavaju, žele da u ovom procesu korisnici dobiju što veće smanjenje cijene, te da Neovisno stručno tijelo kroz svoju kontrolu što tačnije i preciznije obuhvati sve kalkulativne elemente utjecaja smanjenja cijene prirodnog gasa na cijenu grijanja.

- Smataramo da prostora za dodatno smanjenje cijene grijanja u odnosu na već dostavljenu kalkulaciju ima. Namjera ovog ministarstva je da svi dobiju dodatno vrijeme, te da na narednoj sjednici Vlade KS materijal, odnosno konačna cijena bude usvojen, a na zadovoljstvo Vlade, Neovisnog stručnog tijela, Toplana i svih korisnika usluga - navode iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva također obavještavaju i da je preduzeću Sarajevogas poništena 31 saglasnost za prijem u radni odnos na određeno i neodređeno radno vrijeme, a gdje prijemne procedure nisu započete u posljednjih godinu dana.

Kako objašnjavaju, ovo poništenje svih datih saglasnosti rezultira manjim troškom za plate u KJKP Sarajevogas za oko milion KM na godišnjem nivou, za šta ionako nisu bila osigurana finansijska sredstva.

- Ovo ministarstvo u segmentu distribucije prirodnog gasa i isporuke toplotne energije želi da kompanije posluju s određenom dobiti, a isto tako, nastojat će da se tamo gdje je moguće naprave uštede. Smatramo da je ispravan put onaj koji u konačnici ima zadovoljnog korisnika usluga i, s druge strane, kompanije koje moraju biti finansijski održive na način da šire broj korisnika usluga, a ne da ih gube - objasnili su iz Ministarstva.

Kako zaključuju, ostaje problem nabavne cijene prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, a Ministarstvo će i dalje raditi na rješavanju ovog problema i neće odustati od svog prvobitnog zahtjeva, navedeno je u saopćenju Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.