open-navfaktor-logo
search
Iz USR Krušnica upozoravaju
Uništavanje obale Une se nastavlja u Bosanskoj Krupi: Poslije bagera, stigao beton, niko ne zaustavlja radove
AUTOR: M. Ču.
28.05.2024. u 15:42
get url
text
Za sada nepoznati graditelji, prekršili su sve članove zakona o gradnji u priobalnom pojasu rijeke Une u Bosanskoj Krupi, blizu plaže Mlinčići, obavijestili su javnost na svom Facebook profilu iz Udruženja sportskih ribolovaca Krušnica Bosanska Krupa.
Dan ranije obavijestili su o ovome gradskog komunalnog inspektora kao i policijsku stanicu Bosanske Krupe, o čemu je Faktor već pisao, a sudeći prema fotografijama koje su podijelili, niko još uvijek nije zaustavio bahato ponašanje neodgovornih pojedinaca i skrnavljenje prirode i rijeke Une. 
- I dalje čekamo kakve će radnje poduzeti nadležne inspekcije. Prekršeni su svi članovi zakona o gradnji u priobalnom pojasu, beton, armature, čelične šipke, sve to tik uz samu rijeku Unu, porezane velike vrbe. Kako saznajemo sa terena komunalni inspektor je izvršio uvid na ovoj lokaciji, a trenutno je na lokaciji Stegarić. Gospodo draga, ovo ne može samo završiti pisanjem kazne, koju neko plati 50 posto kroz osam dana i gradi dalje - upozorili su iz Udruženja.
Ističu da za "ovakva nedjela treba postaviti tablu obustava gradnje" i donijeti rješenje za rušenje i vraćanje u prvobitni položaj". 
- USR Krušnica će uputiti zahtjev i federalnom vodnom inspektoru, neko za ovo mora odgovarati - poručili su.
Kako Faktor nezvanično saznaje o ovom slučaju upoznati su već federalni inspektori iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 
Faktor je danas uputio i pitanja Gradskoj upravi Bosanska Krupa, ali, na naša pitanja ko stoji iza nelegalne gradnje, šta će oni poduzeti, i čija je parcela uz Unu, iako su obećali da će odgovoriti do 14 sati, to nisu učinili. 
Dodajmo i to da ovakvo betoniranje obale Une ili betoniranje tik uz obalu u posljednje vrijeme postaje sve učestalije. Problem, kako se čini, leži u lokalnim vlastima i inspekcijama prvenstveno jer se izriču blage kazne a potom se gradnja nastavlja. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.