open-navfaktor-logo
search
Nejedinstven stav
Uoči pregovora o novom kolektivnom ugovoru s Vladom FBiH: Dva sindikata rudara, dva različita pristupa
Predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Zijad Lačić uoči početka pregovora s Vladom FBiH smatra da bi trebalo produžiti važenje sadašnjeg kolektivnog ugovora. 
07.11.2023. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Prijedlog novog kolektivnog ugovora: Rudari insistiraju da ostane povišica od 230 KM i traže dugoročno rješenje

- Moj prijedlog bit će da se važenje sadašnjeg kolektivnog ugovora produži na šest mjeseci, a da se istovremeno prati inflatorni tok i da se u skladu s njim reaguje u smislu novčanih primanja rudara - kaže Lačić za Faktor i dodaje da je razgovarao na ovu temu u resornom federalnom ministarstvu.

Za razliku od Lačića, Savez sindikata radnika rudnika u FBiH je stava da se pregovora o novom kolektivnom ugovoru koji bi važio dvije godine, zadržavanju linearnog povećanja od 230 KM, povišice satnice, toplog obroka...

Zijad Lačić

- Prije svega, imamo dobre odnose sa Savezom sindikata radnika rudnika FBiH i njihovim predsjednikom Sinanom Husićem. Bit ću konstruktivan tokom pregovora, ali moram istaći da smo se dosad borili za socijalno-ekonomski status radnika, a sada se prvenstveno borimo za puki opstanak rudnika.

Imamo situaciju da je RMU Zenica na putu bez povratka, bivši premijer FBiH Fadil Novalić je svojevremeno rekao da će na kraju od rudnika u FBiH ostati samo Kakanj, Banovići i Kreka - naglašava Lačić.

VEZANI TEKST - Plaća povećana za 230 KM: Potpisan kolektivni ugovor, zadovoljni i rudari i Vlada FBiH

Dodaje da je neophodno sačuvati nezavisan energetski sektor u FBiH.

- Osamdeset posto električne energije u FBiH proizvede se iz termoelektrana. Sindikat na čijem čelu se nalazim predstavlja Đurđevik i Banoviće, dva najzdravija rudnika u FBiH.

Želimo sačuvati rudnike, osigurati pravnu sigurnost rudara, da im se plaće isplaćuju uz sve zakonom predviđene doprinose - podvukao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.