open-navfaktor-logo
search
Prinosi manji za 60 posto
USK nekad bio najveći proizvođač maline u BiH; Mahmutović: Ako nešto ne možete prodati, nema smisla proizvoditi
Godina na izmaku vrijeme je i kada se svode računi u svim oblastima.
12.12.2023. u 07:49
get url
text

Kada je riječ o proizvodnji maline, na području Unsko-sanskog kantona (USK), koji je do prije koju godinu važio za jednog od najvećih proizvođača ovog jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, prinosi u 2023. u odnosu na prošlu manji su za čak 60 posto.

Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća, kaže kako je USK 2014, 2015. i 2016. godine bio najveći proizvođač maline u zemlji. Danas malinjaci u ovom kantonu bespovratno nestaju.

- Ljudi odustaju od proizvodnje, prije svega jer otkupljivači ne mogu prodati plod. On mjesecima stoji u hladnjačama, što je za njih veliki trošak. Zbog toga nama obaraju cijenu maline koja je po kilogramu ove godine iznosila od dvije do 2,80 KM za ono što su kupili. Proizvođači ni to još nisu dobili, navodno da će im biti isplaćeno do kraja godine - navodi Mahmutović.

Kaže kako su kantonalne vlasti proizvođačima isplatile jedan dio poticaja, a ostatak bi trebali dobiti u februaru ili martu iduće 2024.

- Naš najveći problem je što se proizvodnja maline više ne isplati. Mi berača moramo platiti marku i po po kilogramu, a dosta košta i repromaterijal, zaštita, prihrana. Sve što je ispod pet KM po kilogramu ne isplati se, samo idete u dugove, tako da je naredna godina neizvjesna. Mnogi su odustali, a i oni koji nisu premišljaju se da pređu u neku drugu proizvodnju. Kad realno sagledamo situaciju, ne možemo mi ni tražiti neke poticaje, pomoć od države jer ako se nešto ne može prodati, onda nema smisla to ni proizvoditi - naglasio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.