open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Ustavni sud FBiH 27. maja, dan uoči sjednice na kojoj se bira Vukoja, razmatra apelacije opozicije
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić 29. januara podnijela je dva zahtjeva za rješavanje spora koji se tiču propusta u radu 8. i 9. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
AUTOR: E.D.-Š.
21.05.2024. u 12:59
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Ustavni sud Federacije 27. maja će razmatrati sva četiri zahtjeva federalnih zastupnika iz opozicije za rješavanje spora sa rukovodstvom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i to zbog ugrožavanja njihovih prava kao zastupnika, saznaje Faktor.
Zbog, kako pojašnjavaju, pravne anarhije, u periodu kraćem od godinu dana federalni zastupnici iz opozicije bili su primorani Ustavnom sudu Federacije BiH podnijeti četiri "apelacije".
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić 29. januara podnijela je dva zahtjeva za rješavanje spora koji se tiču propusta u radu 8. i 9. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Zahtjevi su predati u vezi sa ovlaštenjem za vođenje sjednice, radnim tijelima, sazivanja radnih tijela.
Opozicija je i na osmoj i na devetoj sjednici Zastupničkog doma ukazivala kako ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) za vođenje sjednice, a koje mu je dala Mirjana Marinković-Lepić (NS) koja je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće u septembru prošle godine, nije u skladu sa Poslovnikom.
Kada je Boškoviću u novembru, prije odlaska na bolovanje, prenijela sva ovlaštenja, nije o tome konsultirala i dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH), nije je ni obavijestila, čime je prekršen Poslovnik Zastupničkog doma FBiH.
Potom je parlamentarna većina izmijenila Poslovnik Zastupničkog doma kojeg je opozicija nazvala protivustavnim i diktatorskim.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.